Tyktarmskræftkirurgi live-streamet i Finland

​På baggrund af den stigende internationale interesse for de senere års resultater for behandling af tyktarmskræft i Hillerød, har læger fra Nordsjællands Hospital senest været i Tampere, Finland for at undervise og operere foran nysgerrige kolleger.

Fire kirurger fra Tampere besøgte i marts Nordsjællands Hospital, hvor de af overlægerne Anders Bertelsen og Anders Neuenschwander i Hillerød lærte, hvordan man, med et minimalt indgreb opererer for tyktarmskræft efter de såkaldte CME principper, som kirurgerne fra Hillerød har påvist forbedrer prognosen for patienterne betydeligt.

På baggrund af deres oplevelser i Hillerød afholdt finnerne sammen med det finske kirurgiske selskab et kursus med de to danske kirurger som de eneste undervisere.
Foruden liveoperationerne var resultaterne fra Hillerød udgangspunkt for en diskussion om, hvordan man forbedrer den kirurgiske behandling af tyktarmskræft.

- Det var en spændende oplevelse at operere live for 35 finske kollegaer siddende i et nærliggende konferencerum. Operationerne er et teamwork, så vi var glade for, at vi havde en operationssygeplejerske med til ”at holde os i hånden”. Det er motiverende for hele personalet på operationsgangen at få indtryk fra andre hospitaler og give vores viden videre, siger overlæge Anders Bertelsen.

Alle tre operationer gik fint, og der har ikke været nogen komplikationer efterfølgende.

- Vi fik leveret vores budskab om, at man med bedre kirurgi kan forbedre prognosen og sikkert kan foretage CME operationer laparoskopisk. Vi fik også nogle nyttige ting med hjem til at forbedre vores set-up i Hillerød, siger Anders Bertelsen.

Kurset gentages i Espoo nær Helsinki i marts 2018.