Blodprop i hjertet

​Blodprop i hjertet eller myokardieinfarkt er en alvorlig tilstand, som kræver akut hjælp.

​​​

​​Symptomer på blodprop i hjertet

Brystsmerter eller trykken for brystet, som vedvarer over flere minutter, er almindelige symptomer i den akutte fase. Symptomerne beskrives som klemmende, pressende eller snørende og er ofte lokaliseret lige bag brystbenet. 

Derudover oplever patienter med blodprop i hjertet ofte udstråling til en eller begge arme - især venstre - og til hals eller underkæbe. Smerterne er stærke og lindres ikke af hvile eller nitroglycerin.

Øvrige symptomer kan være:

  • Kvalme og opkastninger
  • Uforklarlig stakåndethed, svimmelhed
  • Uforklarlig svedtendens, opleves som "koldsved"
  • Halsbrand eller ubehag fra maven
  • Rygsmerter
  • Angst, uro, mathed

Hurtig hjælp vigtig

Et hjertetilfælde opstår om regel pludseligt. Det kan opstå når som helst - på arbejde eller under leg, mens du hviler, eller mens du anstrenger dig. Mange mennesker, som oplever et hjertetilfælde, har haft varselsymptomer i timer, dage eller uger inden. Det tidligste tegn på en mulig begyndende blodprop er tilbagevendende brystsmerter, som udløses af fysiske anstrengelser.

Jo hurtigere man kommer under behandling for en truende eller fuldt udviklet blodprop i hjertet, jo større er muligheden for at forhindre eller begrænse omfanget af skade på hjertemusklen. Ring derfor straks 112, hvis du har mistanke om en blodprop i hjertet.

Undersøgelser ved blodprop i hjertet

KAG - Undersøgelse af hjertets kranspulsåre

Varighed: 02:58 min.

Varig skade

En blodprop i hjertet kan give varig skade på fx hjertes pumpefunktion. Skadens omfang er i høj grad afhængig af, hvor stort område af hjertet, der ikke har fået blod (og dermed ilt) i en periode. 

Varighed:00:43 min.

Bypass operation 

Skal du have en Bypass operation kan ventetiden føles lang.

Varighed: 01:02 min.

Udredning af mulig hjertesygdom

Er der ikke påvist en blodprop i hjertet kan det være, at du alligevel pga dine risikofaktorer skal udredes yderligere med en hjerte CT -scanning, da dette kan be- eller afkræfte om der er åreforkalkninger i dine kranspulsårer. Risikofaktorerne vi kigger efter er bl.a.  køn, overvægt, rygning, alder, sukkersyge, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og eventuelle familiedisponeringer.

Varighed: 01:08 min.

Livsstilsændringer

Ændring af din livsstil i form af motion, sund kost og minimering af alkoholindtaget og tobaksophør kan forbedre din tilstand afgørende.​​​​​​​


Læs mere om blodprop i hjertet på patienthåndbogen, sundhed.dk  ( link til sundhed.dk,åbner i nyt vindue)


Redaktør