​​​

Blodprop i hjertet

​Blodprop i hjertet eller myokardieinfarkt er en alvorlig tilstand, som kræver akut hjælp.

​​Symptomer på blodprop i hjertet

Brystsmerter eller trykken for brystet, som vedvarer over flere minutter, er almindelige symptomer i den akutte fase. Symptomerne beskrives som klemmende, pressende eller snørende og er ofte lokaliseret lige bag brystbenet. 

Derudover oplever patienter med blodprop i hjertet ofte udstråling til en eller begge arme - især venstre - og til hals eller underkæbe. Smerterne er stærke og lindres ikke af hvile eller nitroglycerin.

Øvrige symptomer kan være:

 • Kvalme og opkastninger
 • Uforklarlig stakåndethed, svimmelhed
 • Uforklarlig svedtendens, opleves som "koldsved"
 • Halsbrand eller ubehag fra maven
 • Rygsmerter
 • Angst, uro, mathed

Hurtig hjælp vigtig

Et hjertetilfælde opstår om regel pludseligt. Det kan opstå når som helst - på arbejde eller under leg, mens du hviler, eller mens du anstrenger dig. Mange mennesker, som oplever et hjertetilfælde, har haft varselsymptomer i timer, dage eller uger inden. Det tidligste tegn på en mulig begyndende blodprop er tilbagevendende brystsmerter, som udløses af fysiske anstrengelser.

Jo hurtigere man kommer under behandling for en truende eller fuldt udviklet blodprop i hjertet, jo større er muligheden for at forhindre eller begrænse omfanget af skade på hjertemusklen. Ring derfor straks 112, hvis du har mistanke om en blodprop i hjertet.

Undersøgelser ved blodprop i hjertet

KAG - Undersøgelse af hjertets kranspulsåre

Varighed: 02:58 min.

Resumé af filmen ”KAG – undersøgelse af hjertets kranspulsåre”

Filmen fortæller hvordan en KAG (koronararteriografi) foregår.

 • Undersøgelsen foregår på Gentofte hospital.
 • Du vil blive overflyttet til Gentofte hospital med ambulance
 • Under transporten vil man overvåge din hjerterytme.
 • Undersøgelsen varer ca. 30 minutter
 • Efter undersøgelsen flyttes du tilbage til stamsygehuset m. h. p. videre behandling eller udskrivelse  Varig skade

En blodprop i hjertet kan give varig skade på fx hjertes pumpefunktion. Skadens omfang er i høj grad afhængig af, hvor stort område af hjertet, der ikke har fået blod (og dermed ilt) i en periode. 

Varighed:00:43 min.

Resumé af filmen ” EKKO – ultralydsscanning af hjertet”

EKKO = ekkokardiografi foregår her på hospitalet og er en scanning af hjertet. Undersøgelsen foregår ved, at du ligger på et leje på venstre side uden tøj på overkroppen. Undersøgelsen varer ca. 10 minutter.

Scanningen vil vise, hvordan hjertet pumper, hjertets muskulatur og hvordan hjerteklapperne fungerer. Svaret på undersøgelsen vil du få på sengeafsnittet. Bypass operation 

Skal du have en Bypass operation kan ventetiden føles lang.

Varighed: 01:02 min.

Resumé af filmen ” Ventetiden indtil ByPass operationen”

Du er henvist til en CABG = ByPass operation. Rigshospitalet planlægger, hvornår du får en tid og du skal være indlagt i ventetiden.

I dagene op til operationen pauseres din blodfortyndende medicin.

Dagen før operationen overflyttes du til Rigshospitalet med ambulance og din hjerterytme vil blive overvåget under transporten.Udredning af mulig hjertesygdom

Er der ikke påvist en blodprop i hjertet kan det være, at du alligevel pga dine risikofaktorer skal udredes yderligere med en hjerte CT -scanning, da dette kan be- eller afkræfte om der er åreforkalkninger i dine kranspulsårer. Risikofaktorerne vi kigger efter er bl.a.  køn, overvægt, rygning, alder, sukkersyge, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og eventuelle familiedisponeringer.

Varighed: 01:08 min.

Resumé af filmen ”CT – scanning af hjertet”

En hjerte CT- scanning er ligesom en normal CT - scanning. Du lægges på et leje og køres ind i et rør. Har du det svært med trange steder, kan du få lidt afslappende medicin inden undersøgelsen. Filmen viser hvordan undersøgelsen foregår.

Undersøgelsen vil vise, hvordan hjertets kranspulsårer er og vurderer om der er forsnævringer.Livsstilsændringer

Ændring af din livsstil i form af motion, sund kost og minimering af alkoholindtaget og tobaksophør kan forbedre din tilstand afgørende.​​​​​​​


Læs mere om blodprop i hjertet på patienthåndbogen, sundhed.dk  ( link til sundhed.dk,åbner i nyt vindue)


Redaktør