Hjerte - CT-skanning med kontraststof (hjerte-CT)

En CT-skanning er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen. Ved undersøgelsen bruges kontraststof for at gøre hjertets kranspulsårer tydeligere.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af hjertet. CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen. Vi bruger kontraststof for at gøre hjertets kranspulsårer tydeligere.

Du skal forvente, at forberedelserne og selve undersøgelsen varer 2-3 timer.

Vigtig forberedelse

Du skal eventuelt have taget en blodprøve inden undersøgelsen

Inden undersøgelsen skal vi bruge en blodprøve fra dig, som højst må være 3 måneder gammel. Hvis du har diabetes eller nedsat nyrefunktion, skal vi eventuelt bruge en helt ny blodprøve. I så fald modtager du et ekstra bilag, hvor du kan læse om det. Blodprøven skal vise, om dine nyrer kan tåle kontraststoffet.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du kontakte os inden undersøgelsen. Sig det også gerne til os ved selve skanningen.

Fortæl os, hvis du har astma eller KOL

Har du astma eller KOL, skal du fortælle os det inden undersøgelsen, da det kan betyde, at vi skal tage nogle særlige forholdsregler.

Tag eventuelt medicin op til undersøgelsen

Hvis du har fået udleveret medicin eller recept på medicin i forbindelse med undersøgelsen, skal du huske at tage den efter lægens anvisning. Det er ikke alle, der skal tage medicin op til undersøgelsen.

Tag ikke potensfremmende medicin

Du må ikke tage potensfremmende medicin 2 dage før undersøgelsen.

Undlad at tage vanddrivende medicin på dagen

Tag ikke vanddrivende medicin på dagen, da medicinen kan påvirke resultatet af undersøgelsen.

Undgå fysisk anstrengelse på dagen

Du må ikke anstrenge dig fysisk på dagen for undersøgelsen, da det kan betyde, at vi er nødt til at aflyse.

Undgå koffein

For at resultatet bliver så korrekt som muligt, må du ikke spise chokolade eller drikke kaffe, te, cola eller kakao på dagen for din undersøgelse.

Undgå rygning på dagen

Du må ikke ryge på dagen for undersøgelsen, da rygning kan påvirke resultatet. 

Drik rigeligt med vand inden og efter undersøgelsen

Det er godt, hvis du kan drikke rigeligt med vand (½-1 liter) på dagen for din undersøgelse.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

På hospitalet 

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Du vil blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal skannes, fordi det forstyrrer skanningen.

Du får taget EKG

Vi tager et EKG (elektrokardiogram) før undersøgelsen for at undersøge din hjerterytme. Det foregår ved, at du ligger på ryggen, mens vi sætter elektroder på dit bryst, dine arme og ben. Elektroderne registrerer din hjerterytme.

Du får lagt et drop

Vi lægger et drop i din albue, så vi kan give dig medicin og kontraststof under skanningen.

Du kan få medicin, der sænker din puls

Hvis din puls er for høj, kan det påvirke resultatet af undersøgelsen. Derfor giver vi dig eventuelt medicin, som sænker din puls. Hvis det gælder for dig, skal du vente på, at medicinen virker. Det kan tage op til 2 timer.

Vi træner dig i at holde vejret

Inden undersøgelsen træner vi dig i at holde vejret i 10-15 sekunder ad gangen, da du skal gøre det under skanningen.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Der er god plads omkring dig, og hovedet og det meste af kroppen er uden for maskinen. Du har elektroder på, så vi kan registrere din hjerterytme.

Lige inden skanningen får du nitroglycerin. Det udvider blodårerne omkring hjertet, så de er tydeligere på billederne. Du får nitroglycerin som mundspray. Nitroglycerin kan kortvarigt give hovedpine.

Under skanningen sprøjter vi kontraststof i blodåren, så vi kan se hjertet på en skærm. Kontraststoffet kan kortvarigt give metalsmag i munden og en følelse af varme i kroppen.

Du skal ligge helt stille, mens du bliver skannet, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Skanningen varer cirka 30 minutter. 

Bliv 30 minutter efter undersøgelsen

Meget få patienter oplever bivirkninger fra kontraststoffet lige efter undersøgelsen. Derfor tilbyder vi, at du kan blive siddende i venteværelset i 30 minutter efter undersøgelsen, så du kan sige til, hvis du bliver utilpas.

Hjemme igen

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får det dårligt efter undersøgelsen eller får udslæt, kløe eller rødme på huden, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Svar på undersøgelsen

Du får normalt svar på undersøgelsen per brev indenfor 2 uger. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om CT-skanninger af hjertet på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’CT-skanning af hjertet’.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk, kan du læse om strålingsdoser. Søg på ’Strålingsguiden ioniserende stråling’.

Redaktør