Vippelejetest

En vippelejetest kan vise, hvorfor svimmelhed og besvimelse opstår. Inden undersøgelsen får patienten taget et EKG (elektrokardiogram) for at undersøge hjerterytmen.

Kort om undersøgelsen

Ved en vippelejetest skal du undersøges for, hvorfor du er svimmel eller besvimer. Du skal forvente at være på hospitalet i cirka 2 timer i forbindelse med undersøgelsen.

Vigtig forberedelse

Undgå store måltider

Du skal undgå store måltider de sidste 2 timer inden undersøgelsen.

Tag gerne lidt mad med

Du er velkommen til at tage lidt mad med hjemmefra, som du kan spise efter undersøgelsen.

Medbring en liste over din medicin

Hvis du tager medicin, skal du medbringe en liste over, hvilken medicin du tager og hvor meget. Det er vigtigt for din undersøgelse, at vi kender medicinens navn, styrke, dosis og årsagen til, at du tager den. Hvis du ikke har en liste, så tag din medicin med i stedet.

På hospitalet 

Du får taget EKG (elektrokardiogram)

Vi tager et EKG (elektrokardiogram) før undersøgelsen for at undersøge din hjerterytme. Det foregår ved, at du ligger på ryggen, mens vi sætter elektroder på dit bryst, dine arme og ben. Elektroderne registrerer din hjerterytme.

Undersøgelsen

Du ligger på et leje, der først vippes op til næsten stående stilling i et stykke tid og derefter ned i liggende stilling. Vi måler din hjerterytme og dit blodtryk undervejs. Nogle gange giver vi en let massage på halspulsåren eller en mundspray med nitroglycerin, som udvider blodkarrene.

Hjemme igen

Tag det roligt resten af dagen

Det er normalt at føle sig mat og træt efter undersøgelsen. Hav det med i dine overvejelser, når du planlægger resten af din dag.

Du kan få hovedpine

Hvis du har fået nitroglycerin, kan du få hovedpine efter undersøgelsen. Du kan tage smertestillende medicin for at lindre hovedpinen, fx paracetamol.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Redaktør