Vævsprøve ved CT-skanning med faste

Ved hjælp af en CT-skanning, der er en avanceret røntgenskanner, tages en vævsprøve af en knude for at undersøge dens celler.

Kort om undersøgelsen

Du skal have taget en vævsprøve (biopsi) med en nål. Oftest tages vævsprøven af en knude for at undersøge dens celler. Vi bruger en CT-skanner (Computer Tomografi-skanner) til at se, hvor vævsprøven skal tages fra. CT-skanneren er en avanceret røntgenskanner, som giver detaljerede billeder af kroppens organer, knogler, blodkar og væv.

Undersøgelsen varer 30-60 minutter.

Billede af en patient, der får taget en CT-skanning.

Vigtig forberedelse

Få taget blodprøve før din undersøgelse

Du skal have taget en blodprøve højst 3 dage før din aftale hos os. Den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen, fortæller dig, hvor og hvornår blodprøven skal tages.

Kontakt os, hvis du tager blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du ringe til den afdeling, der har henvist dig, inden undersøgelsen og høre, om du skal holde en pause med medicinen og hvor længe.

Mød fastende

Du skal møde fastende. Det betyder, at du skal stoppe med at drikke og spise 4 timer før din aftale. Hvis du har diabetes, gælder nogle særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte den læge eller afdeling, der har henvist dig, og tale om, hvordan du skal forholde dig til faste inden undersøgelsen.

Undgå visse typer medicin

Der kan være medicin, du skal holde pause med inden undersøgelsen, fordi den kan påvirke resultatet. Du skal aftale med den læge eller afdeling, som har henvist dig til undersøgelsen, hvad der gælder for dig.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Så er der mindre at holde styr på, mens du er på hospitalet. Vær desuden opmærksom på, at hospitalet som udgangspunkt ikke erstatter smykker, kontanter eller andre genstande, hvis de bliver væk. 

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer skanningsbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal undersøges. Tag gerne smykker af hjemmefra.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi undersøger dig, men området, hvor vi tager vævsprøven, er bedøvet.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Vi tager vævsprøven med en nål og skanner dig flere gange for at sikre, at nålen placeres rigtigt.

Du skal ligge helt stille under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Du skal hvile efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen bliver du kørt tilbage til den afdeling, du er blevet indlagt på. Du skal blive i sengen, hvor du får kontrolleret din puls og dit blodtryk. Afdelingen vurderer, hvornår du kan tage hjem.

Efter undersøgelsen

Du kan være øm

Det er normalt at være øm i det område, vi har undersøgt. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol mod ømheden. Lægen taler med dig om det, inden du forlader afdelingen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om denne type undersøgelser og behandlinger på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Indgreb under vejledning af billeddannende undersøgelse’.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk, kan du læse om røntgen- og strålingsdoser. Søg på ’Strålingsguiden ioniserende stråling’.

Redaktør