Udmalkning med hånden i graviditeten

Det har ikke en negativ påvirkning af mængden af mælk, du producerer efter fødslen, hvis du malker ud i graviditeten,

Kort om at malke ud med hånden

Der kan være forskellige årsager til, at du ønsker at malke ud inden fødslen. Det kan fx være, hvis du har PCOS (polycystisk ovariesyndrom) eller graviditetsdiabetes. Når du har PCOS eller graviditetsdiabetes er dit barn i risiko for at få lavt blodsukker. Derfor anbefaler vi, at barnet udover amning får tilskudsmælk lige efter fødslen.
Den modermælk, som du producerer under graviditeten, kaldes råmælk. Råmælken stabiliserer dit barns blodsukker mere effektivt, end modermælkserstatning gør, og derfor anbefaler vi, at du fra graviditetsuge 36+0 malker ud 1-2 gange om dagen og indsamler din råmælk, som du kan give dit barn efter fødslen.

Udmalkning af råmælk i graviditeten påvirker ikke mængden af den mælk, du producerer lige efter fødslen, negativt. Derimod forbereder den dit bryst til amning. Det er individuelt, hvor lang tid det tager at malke ud, og hvor meget råmælk der er ved udmalkningen. De første gange, du malker ud, er det normalt, at der kun kommer lidt eller ingen mælk ud. Mængden kan svinge fra under 1 ml til over 5 ml. Selvom du kun opsamler en lille mængde råmælk, er den vigtig for dit barn.

Du kan til enhver tid stoppe med håndudmalkningen, hvis du ikke ønsker at fortsætte.

Du bliver tilbudt tid til ammekonsultation

Udmalkning med hånden er en enkel teknik, men den skal øves og kræver introduktion og vejledning. Vi tilbyder dig en ammekonsultation, hvor en jordemoder introducerer dig til teknikken. Ved introduktionen får du også udleveret sprøjter, beholdere og blanke labels.

Sådan gør du

Sådan malker du ud med hånden

Vask dine hænder, inden du malker ud. Råmælken kan malkes direkte ud i en af de sprøjter, du har fået udleveret eller på en lille ske. Hvis der kommer mere end et par dråber mælk ved udmalkningen, kan du malke ud i en af de beholdere, som du også har fået udleveret.

Sid eller stå behageligt. Malk ét bryst ad gangen, så du kan holde beholderen med den anden hånd:

  • Få mælken til at løbe ved at massere eller stryge blidt med flad hånd i retning mod brystvorten. Et varmt bad eller en varm klud eller varmepude på brystet kan også få mælken til at løbe. 
  • Læn dig frem. Læg din hånd under brystet, så du støtter det. Placér tommelfingeren over brystvorten og pege- og langfinger under brystvorten i kanten af det brune område.
  • Pres forsigtigt fingrene ind i brystet mod brystkassen. Klem fingrene sammen i retning mod brystvorten, og slip derefter.
  • Hold en kort pause.
  • Fortsæt med skiftevis at klemme og slippe brystet i cirka 5 minutter, inden du skrifter til det andet bryst. Du gentager udmalkningen på det andet bryst i cirka 5 minutter, så hver udmalkning i alt tager cirka 10 minutter.

Råmælken kan være både gennemsigtig, hvidlig, gullig eller blålig i farven. Det har ikke nogen betydning.

Opbevar råmælken i små portioner i din fryser

Du skal opbevare den udmalkede mælk i små portioner i din fryser i de beholdere, du har fået på hospitalet. Mælken kan holde sig i 6 måneder i fryseren. Hvis du ønsker at samle mælk fra flere udmalkninger i én beholder, kan mælken holde sig i op til 72 timer i køleskabet, inden du fryser den ned. Sæt en label på alle portioner af råmælk med dit navn, CPR-nummer, dato og klokkeslæt for udmalkningen.

Medbring råmælken til fødslen

Når du skal føde, skal du medbringe den frosne råmælk på hospitalet i en køletaske med fryseelementer. På fødegangen sørger vi for, at råmælken kommer i en fryser.

Giv barnet råmælken i en kop eller sprøjte

Når du har født, tør vi din råmælk op i et vandbad. Du giver barnet råmælken enten i en lille kop eller med en sprøjte. Vi anbefaler, at du undgår at give barnet råmælken på sutteflaske, da det kan påvirke amningen negativt.

Billedet viser en forælder, der giver en nyfødt råmælk i en kop og i en sprøjte.

Det skal du være opmærksom på

Kontakt os, hvis du får plukkeveer eller smerter i brysterne

Hvis du oplever ubehag i form af hyppige eller lange plukkeveer eller smerter i brysterne, skal du stoppe udmalkningen eller springe næste gang over. Hvis plukkeveerne fortsætter, skal du kontakte Akut Modtagelse for Gravide. Se telefonnummer under ’Kontakt’.

Få mere viden

Redaktør