Tyndtarmen - røntgenundersøgelse (med drikkekontraststof)

Kontraststoffet gør tyndtarmen synligt på røntgenbillederne.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en røntgenundersøgelse af din tyndtarm. Vi bruger kontraststof for at gøre tyndtarmen synlig på røntgenbillederne.

Du skal forvente, at undersøgelsen varer mellem 4 og 6 timer afhængigt af, hvor hurtigt kontraststoffet passerer gennem tyndtarmen. Nogle gange er der dog behov for at tage supplerende røntgenbilleder igen senere.

Vigtig forberedelse

Mød fastende

Du skal møde fastende. Det betyder, at du ikke må spise og drikke de sidste 6 timer før din aftale.

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din vanlige medicin med et lille glas vand, selvom du faster.

Tag gerne lidt mad med

Du er velkommen til at tage lidt mad med hjemmefra. Vi fortæller dig, hvornår du må spise igen.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer røntgenbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt tøj fra det område, der skal røntgenfotograferes.

Undersøgelsen

Du starter med at drikke ½ liter kontrastvæske, så vi kan se tyndtarmen på en skærm. Når du har drukket kontrastvæsken, tager vi røntgenbilleder med jævne mellemrum, mens du ligger ned. Undervejs i undersøgelsen skal du op og bevæge dig, fordi det hjælper kontrastvæsken til at passere gennem tyndtarmen. Undersøgelsen er slut, når billederne viser, at kontrastvæsken er nået hele vejen gennem tyndtarmen.

Efter undersøgelsen

Du kan få forstoppelse

Kontraststoffet kan give dig forstoppelse. Det hjælper at drikke rigeligt med væske (1-2 liter) og at spise groft brød, grøntsager og frugt efter undersøgelsen. Desuden kan din afføring se lysere ud end normalt de første dage.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør