Tyktarm - CT-skanning (CT-kolografi med drikkekontraststof, dagen efter koloskopi)

CT-skanningen giver detaljerede billeder af tarmen. Der bruges kontraststof ved undersøgelsen.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af tyktarmen (CT-kolografi).

Du skal møde den __/__-____ klokken __
på ________________________________.

CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppen. Vi bruger kontraststof under undersøgelsen.
Skanningen supplerer en kikkertundersøgelse (koloskopi), hvor det ikke har været muligt at se hele tarmen tydeligt.

Undersøgelsen varer 30-40 minutter, men det er en god idé at afsætte 1 time, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Du skal fortsætte på flydende kost

Inden undersøgelsen skal du fortsætte på flydende kost, så din tyktarm fortsat er tom. Det vil sige, at du må indtage flydende væsker som vand, klar suppe uden fyld, saftevand, sodavand, juice uden frugtkød, sort kaffe og te. Du må ikke drikke mælk. Hvis der er brug for, at du udrenser yderligere, giver vi dig et afføringsmiddel.

Drik kontraststof aftenen før

Du har fået to flasker af kontraststoffet Omnipaque, som du skal drikke klokken 22 aftenen før undersøgelsen. Du skal blande de to flasker op i 1/2 liter vand og drikke det så hurtigt som muligt.

Drik stadig rigeligt med væske

Det er vigtigt, at du stadig drikker rigeligt med væske

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din vanlige medicin med et lille glas vand, selvom du følger en diæt. Du skal tage medicinen før klokken 07.00.

Tag gerne lidt mad med

Du er velkommen til at tage lidt mad med hjemmefra, som du kan spise efter undersøgelsen.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Sig til, hvis du har grøn stær eller forstyrrelser i hjerterytmen

I forbindelse med undersøgelsen giver vi dig medicin, som får din tarm til at slappe af. Medicinen kan have bivirkninger, hvis du har grøn stær eller forstyrrelser i hjerterytmen. Du skal derfor sige det til os inden undersøgelsen, hvis du lider af enten grøn stær eller forstyrrelser i hjerterytmen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Så er der mindre at holde styr på, mens du er på hospitalet. Vær desuden opmærksom på, at hospitalet som udgangspunkt ikke erstatter smykker, kontanter eller andre genstande, hvis de bliver væk. 

Undersøgelsen

Fjern smykker, ur med mere inden skanningen

Smykker og ure kan forstyrre skanningen. Du skal derfor fjerne smykker og andre genstande fra det område, der skal skannes.

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Du får sprøjtet medicin ind i en blodåre i armen for at få tarmen til at slappe af. Vi lægger et kateter i din endetarm, så vi kan puste luft ind i tyktarmen. Det kan give mavekneb og følelsen af oppustet mave. Vi fjerner kateteret igen, så snart skanningen er færdig.

Vi skanner dig tre gange. Første gang mens du ligger på ryggen, anden gang mens du ligger på den ene side og tredje gang mens du ligger på den anden side.

Du skal ligge helt stille under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, mens du bliver skannet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Selve skanningen varer cirka 10 minutter.

Efter undersøgelsen

Du kan få bivirkninger

Nogle af de mest almindelige bivirkninger ved medicin, der får tarmen til at slappe af, er kortvarige synsforstyrrelser og svimmelhed. Hvis det sker for dig, må du ikke selv køre bil eller betjene maskiner, før det går over.

Du kan få smerter i maven

Du kan få mavekneb og luft i maven efter undersøgelsen. Det går væk af sig selv efter kort tid.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør