Tarmen - røntgenundersøgelse af passagetid (transittid)

Undersøgelsen viser tarmenes passagetid. Den laves, hvis der er problemer med forstoppelse.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en røntgenundersøgelse af din tarm for at undersøge passagetiden.

Undersøgelsen laves, hvis du har problemer med forstoppelse. Du sluger nogle små plastikmarkører, som kan ses på røntgenbillederne. Deres placering i tarmen hjælper os med at beregne den tid, passagen tager.

Du har fået 2 tider til undersøgelse. Undersøgelserne varer 10-15 minutter per gang.

Vigtig forberedelse

Du skal sluge en kapsel før undersøgelsen

Du har fået en kapsel med hjem, som du skal sluge 48 timer før undersøgelsen. Kapslen indeholder nogle små markører, der er synlige på røntgenbillederne, som tages 48 timer og 96 timer efter, at du har taget kapslen.

Tag din medicin, som du plejer – dog ikke afføringsmidler

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer. Du må dog ikke tage afføringsmidler, fra du har taget kapslen med markører, og indtil undersøgelsen er afsluttet. 

Spis, som du plejer

Det er ikke nødvendigt at faste før undersøgelsen, så du kan spise og drikke, som du plejer.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer røntgenbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt tøj fra det område, der skal undersøges.

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens du bliver undersøgt. Vi tager røntgenbilleder af tarmen. På røntgenbillederne kan vi se, hvor langt de markører, du har slugt, er nået igennem tarmen. Markørerne bruges til at beregne tarmens passagetid. Hvis der stadig er markører tilbage på røntgenbillederne, skal du komme igen til en ny røntgenundersøgelse. Når der ikke er flere markører, betyder det, at de er udskilt med din afføring, og undersøgelsen er dermed afsluttet.

Undersøgelsen varer 10-15 minutter per gang.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør