Spiserøret - røntgenundersøgelse (oesophagus med drikkekontraststof)

Røntgenundersøgelse af spiserøret undersøger passagen til mavesækken og lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en røntgenundersøgelse af dit spiserør. Vi undersøger passagen til mavesækken og lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk. Vi bruger kontraststof til at gøre spiserøret synligt på røntgenbillederne.

Du skal forvente, at undersøgelsen varer cirka 30 minutter. Det er en god idé at afsætte 1 time, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern smykker, ur med mere inden undersøgelsen

Smykker og ure kan forstyrre [Besøgstype_]. Du skal derfor fjerne smykker og andre genstande fra det område, der skal undersøgelsen.

Du får eventuelt udleveret hospitalstøj

I nogle tilfælde giver vi dig hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen.

Undersøgelsen

Du skal både stå op og ligge ned, mens du bliver undersøgt. Vi gennemlyser området med røntgenstråler, så vi kan se billeder af spiserøret på en skærm. Du skal synke kontraststof en eller flere gange, mens vi tager røntgenbillederne.

Efter undersøgelsen

Du kan få forstoppelse

Kontraststoffet kan give dig forstoppelse. Det hjælper at drikke rigeligt med væske (1-2 liter) og at spise groft brød, grøntsager og frugt efter undersøgelsen. Desuden kan din afføring se lysere ud end normalt de første dage.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Redaktør