Skjoldbruskkirtlen - undersøgelse (thyroideaskintigrafi med I-123)

Ved en skanning med et radioaktivt sporstof bliver skjoldbruskkirtlens størrelse, form og funktion synlig.

Kort om undersøgelsen

Du skal have undersøgt skjoldbruskkirtlen ved en skintigrafi. En skintigrafi er en skanning, hvor vi bruger radioaktivt sporstof. Sporstoffet gør skjoldbruskkirtlens størrelse, form og funktion synlig på skanningsbillederne.

Du skal forvente, at undersøgelsen varer cirka 2½ timer.

Foto af en patient i skanneren.

Vigtig forberedelse

Hold pause med stofskiftemedicin

Hvis du tager stofskiftemedicin for din sygdom i skjoldbruskkirtlen, skal du holde pause med medicinen forud for undersøgelsen. Undersøgelsen kan kun gennemføres, hvis du har holdt pause med medicinen. Du aftaler med den afdeling, som har henvist dig, hvor længe du skal holde pause.

Kontakt os, hvis du er blevet undersøgt med røntgenkontraststof

Hvis du har fået kontraststof i forbindelse med en røntgenundersøgelse inden for de sidste 2 måneder, skal du kontakte os.

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Fjern smykker inden undersøgelsen

Øreringe og andre smykker i ansigtet og på halsen forstyrrer skanningsbillederne, og du vil derfor blive bedt om at fjerne dem. Tag gerne smykker af hjemmefra.

Undersøgelsen

Undersøgelsen

Vi giver dig sporstof i en blodåre i din arm. Du skal vente i cirka 1½ time, mens sporstoffet fordeler sig i kroppen. Når sporstoffet har fordelt sig, skanner vi din hals med et gammakamera. Skanningen varer cirka 10 minutter, og det er vigtigt, at du ligger helt stille imens. I enkelte tilfælde ultralydsskanner vi også din hals.

Sporstoffet giver ingen bivirkninger

Der er ingen bivirkninger ved sporstoffet, og det udskilles hurtigt fra kroppen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Du kan få mere viden om undersøgelsen på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’skintigrafi af skjoldbruskkirtlen’ og ’Nuklearmedicinske undersøgelser og risiko’.

Redaktør