Sammensnøring af livmoderhalsen gennem skeden (Cerclage)

En for tidlig fødsel kan forebygges ved at lukke livmoderhans

Kort om behandlingen

Du er blevet tilbudt en cerclage for at forebygge en for tidlig fødsel. En cerclage er en tråd, som lukker livmoderhalsen sammen. Cerclagen lægges som regel efter 1. trimesterskanningen, eller akut, hvis livmoderhalsen bliver kortere tidligt i graviditeten.

De fleste kan gå hjem inden for et døgn, mens andre har brug for at blive længere på hospitalet. Enkelte kvinder er sengeliggende i længere tid efter anlæggelsen af tråden.

Vigtig forberedelse

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, vaske dit hår og tage rent tøj på, før du møder på hospitalet på dagen for din behandling.

Fjern makeup, neglelak og smykker

Under behandlingen sætter vi et måleapparat på en af dine fingre, som måler iltmætningen i dit blod. Derfor skal du fjerne neglelak og kunstige negle inden din behandling. Du skal desuden fjerne al make-up hjemmefra. Tag ur, smykker og piercinger af og lad dem blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Mød fastende

Du skal faste inden operationen. Det vil sige:

  • 6 timer før din operation skal du stoppe med at spise.
  • 6 timer før skal du stoppe med at drikke mælkeprodukter og juice med frugtkød. Du må gerne fortsætte med at drikke klare væsker som vand, saft, kaffe og te. Du må gerne bruge en smule mælk i din kaffe eller te, dog ikke mere end 20 %.
  • 2 timer før skal du stoppe med at drikke alle former for kold og varm væske. Vi anbefaler, at du som det sidste drikker et stort glas saft. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed.

På hospitalet 

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved behandlingen.

Ve-hæmmende medicin

Du får eventuelt medicin, der hæmmer veer.

Du bliver bedøvet

Som udgangspunkt er du rygmarvsbedøvet. Du kan mærke tryk og berøring, men ikke smerte. Hvis du skal have en anden form for bedøvelse, taler vi med dig om, hvad det har af betydning.

Behandlingen

Du ligger på ryggen med fødderne støttet som ved en almindelig gynækologisk undersøgelse, mens lægen syer din livmoderhals sammen med en lang tråd.

Selve anlæggelsen af tråden varer cirka 15 minutter.

Efter behandlingen

De første timer efter behandlingen er du på opvågningsafdelingen. Her er du tilsluttet udstyr, som blandt andet måler hjerterytme, blodtryk og temperatur. Når bedøvelsen er holdt op med at virke kommer du tilbage på sengeafdelingen, hvor du er indlagt, indtil du er klar til at komme hjem.

Sig til, hvis du har ondt

Hvis du har smerter, lindrer vi dem. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas, så vi kan hjælpe dig. Du kan have behov for smertestillende medicin.

Du kan bløde fra skeden

Lige efter anlæggelsen af tråden kan du bløde lidt fra skeden. Det er normalt, og det forsvinder af sig selv efter et par dage.

Risiko ved behandlingen

Ved nogle behandlinger er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Hul på fosterhinden (hyppighed: op til 4 %): I sjældne tilfælde (hvis fosterhinderne er synlige eller livmoderhalsen er meget afkortet) kan der gå hul på fosterhinden i forbindelse med anlæggelsen af tråden. Det kan føre til en sen abort eller en for tidlig fødsel.
  • Betændelse i livmoderen (hyppighed: under 1 %): I meget sjældne tilfælde, kan der gå betændelse i livmoderen. Det behandler vi med antibiotika. Meget sjældent vil betændelsen føre til abort eller for tidlig fødsel.

Hjemme igen

Kontakt os, hvis du får plukkeveer, tyngdefornemmelse eller blødning

Du skal kontakte os, hvis du får ét eller flere af følgende symptomer, da det kan være tegn på, at livmoderhalsen er ved at afkortes eller åbne sig:

  • Mange plukkeveer, som ikke går over, når du hviler.
  • Tyngdefornemmelse i skeden.
  • Blødning fra skeden.

Få fjernet tråden

Du skal have fjernet tråden i livmoderhalsen 3-4 uger før datoen for din termin. Vi fjerner tråden ved en almindelig gynækologisk undersøgelse uden bedøvelse.

Hvis du får veer eller hvis fostervandet går, skal du have tråden fjernet tidligere end planlagt.

Undgå fysisk anstrengelse og tunge løft

Du må ikke lave fysisk anstrengende aktiviteter og løfte tunge ting, som kan give mange plukkeveer eller smerter omkring livmoderhalsen. Vi fortæller, hvad der gælder for dig resten af graviditeten.

Sex

Vi anbefaler i nogle tilfælde, at du ikke har samleje, så længe du har en cerclage.

Sygemelding

Det er individuelt, om der er behov for en sygemelding. Du aftaler med din fødselslæge, hvad der gælder for dig. Selve sygemeldingen får du hos din egen læge.

Kom til kontrol

Du bliver eventuelt tilbudt ekstra kontroller gennem graviditeten. Vi fortæller, hvad der gælder for dig.

Redaktør