Ribociclib

Dette er en information om behandling med Ribociclib.

Vi håber denne information kan give dig og dine pårørende svar på nogle af de spørgsmål, der melder sig når du er i behandling med Ribociclib. Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Hvorfor behandling med Ribociclib?

Du har fået konstateret enten brystkræft, der ikke kan opereres, fordi sygdommen har spredt sig udenfor brystområdet eller pga. tilbagefald af din brystkræft. Formålet med behandlingen er at holde kræftsygdommen i ro, eller at få den til at forsvinde i en periode og at opretholde din livskvalitet bedst muligt. Ribociclib bruges til at behandle østrogenfølsom fremskreden brystkræft hos patienter efter overgangsalderen (også kaldet menopausen). Ribociclib tages i kombination med en arometasehæmmer (f.eks. Letrozol, Anastrozol, Exemestan).

Hvordan foregår behandlingen?

Ribociclib er en tablet-behandling, som du skyller ned hele med et glas vand på samme tid hver dag. Du må ikke tygge eller knuse dem, inden de sluges. Hvis tabletten er beskadiget, skal du ikke indtage den. Tag altid Ribociclib i forbindelse med et måltid for at mindske bivirkninger. Hvis du glemmer at tage en dosis eller kaster op, skal du ikke tage yderligere en tablet. Tag den næste ordinerede tablet som planlagt. Undgå grapefrugt, grapefrugtjuice og granatæblejuice, i de perioder hvor du tager Ribociclib, da det kan forværre bivirkningerne. Fortæl din læge, hvis du tager, for nyligt har taget, eller måske vil tage andre lægemidler, herunder vitamintilskud eller andet, da Ribociclib kan påvirke visse lægemidlers virkemåde. Dette lægemiddel kræver ingen særlige forholdsregler vedrørende opbevaringen. Sørg for, at opbevare pakningerne utilgængeligt for børn.

Sådan virker Ribociclib

Ribocilib er en ny klasse af lægemidler kaldet CDK-4/6 hæmmer. De virker ved at bremse cellevækst og deling af både raske og syge celler. Dette hjælper med at bremse udviklingen af kræft, men kan også give nogle bivirkninger.

Ribociclib tages som kapsel behandling én gang om dagen med mad.

Behandlingen gives i serier af 4 uger. I de første 3 uger (21 dage) skal du tage Ribociclib -tablettene 1 gang om dagen hver dag. Den mest anvendte startdosis er på 600 mg dagligt (3 stk. tabletter af 200 mg). I den sidste uge (7 dage) skal du ikke tage Ribociclib. Ved afslutningen af de 4 uger starter serien forfra.

Indtagelse af arometasehæmmer; letrozol, anastrozol eller exemestan

Du skal tage en aromatasehæmmer-tablet hver dag alle 4 uger i hver cyklus - også i den uge hvor du ikke tager Ribociclib.

Samtale med læge og sygeplejerske

Hver gang du kommer til behandling, taler du med en læge og en sygeplejerske. Du vil her have lejlighed til at drøfte eventuelle problemstillinger i forbindelse med din sygdom og behandling.

Blodprøver og EKG

Du vil få taget blodprøver løbende igennem behandlingsforløbet. Inden første behandling får du taget en blodprøve og et hjertekardiogram (EKG). Derefter en blodprøve efter 14 dage og inden start på 2. behandlingsserie. I de to første serier og indtil vi kan se, at dine hvide blodlegemer kan tåle behandlingen, vil du få taget blodprøver hver 14. dag. Herefter vil du få taget blodprøver sammen med scanning ved ca. hver 3. serie. Du har mulighed for, at aftale tid til blodprøvetagning hos din egen læge eller i dit lokale sygehus/sundhedscenter dagen før din ambulante tid. Vi kontrollerer dine blodprøver for at holde øje med om behandlingen påvirker din knoglemarv, herunder dine blodtal.

Hvilke bivirkninger har behandlingen?

I det følgende finder du de hyppigste forekomne bivirkninger i forbindelse med Ribociclib. At de er nævnt i denne information, betyder ikke, at alle får dem. Omvendt kan der forekomme andre bivirkninger for den enkelte patient end nævnt i denne information. Den mest almindelige bivirkning ved Ribocilib er et lavt antal hvide blodlegemer (kaldet neutropeni eller leukopeni). Det betyder et mindsket beredskab over for infektioner og giver sig oftest til kende indenfor de første 2 måneder af behandlingen.

Blodmangel, infektion og blødning

Ribociclib kan påvirke produktionen af blodlegemer i knoglemarven og dermed nedsætteproduktionen af hvide og røde blodlegemer samt blodplader (dine blodtal).

 • De hvide blodlegemer er kroppens eget forsvar mod infektioner. De kan påvirkes af Ribocilib, så du i nogle dage kan have for få hvide blodlegemer. I de dage kan du lettere få en infektion. Infektioner viser sig ved kulderystelser, feber, svie ved vandladning, hoste, synkesmerter og influenzasymptomer. Det anbefales at du er opmærksom på feber i hele perioden.
 • For få røde blodlegemer kan betyde blodmangel. Blodmangel viser sig ved træthed, svimmelhed, hovedpine, åndenød eller hjertebanken. Hvis du får blodmangel, vil du i nogle tilfælde tilbydes blodtransfusion.
 • For få blodplader kan eksempelvis vise sig som blødning fra tandkød eller næse, blå mærker eller små røde pletter i huden.

Ribocilib medfører oftest fald i de hvide blodlegemer uden specifikke symptomer eller feber. Hvis dine blodprøveresultater imidlertid viser, at du har et lavt antal hvide blodlegemer, kan din læge stoppe din behandling med Ribocilib i en periode eller nedsætte dosis for at genoprette niveauet af hvide blodlegemer.

Hvis du alligevel får feber over 38,5 grader eller blødning, der ikke stopper af sig selv, er det vigtigt, at du kontakter afdelingen, da det kan være nødvendigt at behandle bivirkningerne, eventuelt under indlæggelse.

Træthed

Det er meget almindeligt at blive træt og få følelsen af manglende energi. Træthed kan både skyldes din kræftsygdom og behandlingen med Ribociclib. Du kan tale med lægen og sygeplejersken om din træthed, ligesom du på afdelingen kan få udleveret en informationsfolder om, hvad du selv kan gøre, hvis du er træt.

Kvalme

Kvalme kan forekomme i forbindelse med behandlingen og kan forebygges ved hjælp af kvalmestillende tabletter, som sygeplejersken i ambulatoriet udleverer til dig. Derudover anbefales:

 • Små hyppige måltider i stedet for 3 store.
 • Forsøg at spise fødevarer med højt kalorieindhold, der er nemmere at spise (desserter, is, yoghurt) flere gange om dagen.
 • Undgå stegt mad, fedtholdige fødevarer og fødevarer med en stærk lugt.
 • Spis neutrale fødevarer, som f.eks. ristet brød og kiks.
 • Nip til lidt vand i løbet af dagen, da dehydrering kan give kvalme.
 • Brug afslapningsteknikker som f.eks. dybe vejrtrækninger.
 • Hvis du oplever kvalme, skal du forsøge at aflede din opmærksomhed ved hjælp af f.eks. musik, tv eller være sammen med andre.

Diarré

Nogle patienter oplever diarré, dvs. hyppig løs eller vandig afføring flere gange i løbet af et døgn. Det er vigtigt at drikke rigeligt væske og diarré kan ofte afhjælpes vha. kosten og medicin. Du skal derfor tage et grundigt kig på din kost. Visse fødevarer kan forværre eller forbedre diarré. Følgende kan være med til at lindre diarrésymptomer:

 • Drik rigeligt med klar væske (f.eks. vand, tynd te, æblejuice, bouillon) for at erstatte mistet væske.
 • Spis små hyppige måltider i stedet for 3 store måltider.
 • Undgå fedtholdige fødevarer, fuldkorn, rå frugt og grøntsager, koffein, meget stærk eller krydret mad, mælk eller mælkeprodukter.
 • Spis fødevarer med et højt kaliumindhold (f.eks. bananer, kartofler og abrikoser).
 • Drik ikke alkohol og brug ikke tobak.
 • Når diarré begynder at aftage, skal du sørge for at spise små mængder mad, der er let at fordøje, som f.eks. ris, bananer, æblepuré, yoghurt, kartoffelmos, fedtfattig hytteost og ristet brød.

Hårtab/hårudtynding

Tydeligt hårtab med Ribocilib forekommer sjældent, men udtynding af håret kan forekomme. Brug evt. milde hårprodukter som babyshampoo.

 • Vær forsigtig ved børstning og hårvask.
 • Undgå hårtørrer og krøllejern/fladjern.
 • Brug hat eller tørklæde.
 • Prøv evt. en anden frisure.

Tør hud/hudkløe/hududslæt

Der anbefales brug af fede cremer, f.eks. Decubal og Locobase. Derudover anbefales det, at:

 • Drikke rigeligt med vand.
 • Bruge solcreme med solfaktor >15 som solbeskyttelse.
 • Bruge fysisk solbeskyttelse, som hat og langærmede bluser.
 • Gå i løstsiddende tøj.
 • Brug glidecreme ved samleje.
 • Brug allergivenlig makeup og makeup fjerner
 • Hold fingre- og tånegle rene og korte.
 • Brug handsker ved opvask.
 • Undgå lange, varme bade.
 • Brug lunkent vand, samt mild, parfumefri sæbe og shampoo.
 • Undgå skyllemiddel og parfumeret skyllemiddel til tøjvask.

Irritation af slimhinder

Slimhinderne i munden kan blive irriterede. Dette kan vise sig som svie, ømhed, små sår og mundsvamp. Disse gener kan afhjælpes med medicin.

Samliv og seksualitet

Det er muligt, at din lyst til seksuelt samvær bliver nedsat. Dette kan skyldes, at du er inde både fysisk og psykisk belastet situation. Vi henviser til pjecen Kræft og Seksualitet, som du kan få udleveret i ambulatoriet. Fertile kvinder skal undgå at blive gravide under behandling med Ribociclib. der skal bruges kondom i mindst 2 måneder efter afsluttet behandling og mindst 4 måneder efter afsluttet behandling for mænd.

Forholdsregler

Du kan omgås din familie og venner som vanligt, dog skal du være opmærksom på at have en god personlig hygiejne.

Har du spørgsmål?

Er du i tvivl om noget eller har du spørgsmål relateret til din behandling, er du altid velkommen til at kontakte os. Hvis du har spørgsmål, opfordrer vi dig til, at skrive dem ned og tale med personalet om dem, næste gang du kommer til behandling.

Redaktør