Operation i skjoldbruskkirtlen

Denne patientinformation henvender sig til patienter, som skal opereres i skjoldbruskkirtlen. Patienten kan læse om selve operationen, herunder hvad patienten skal gøre, hvis der skulle opstå komplikationer.

Denne information henvender sig til dig, der skal opereres i skjoldbruskkirtlen (thyroidea) i fuld bedøvelse. Her kan du læse om, hvordan det forløber før, under og efter operationen. Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at spørge personalet på afdelingen.

Generelt om operationen

Operation tilbydes ved behov for hel- eller delvis fjernelse af skjoldbruskkirtlen, ved cyster eller knuder. Alt væv som fjernes undersøges efterfølgende. Operationen foretages i fuld bedøvelse gennem et vandret snit nederst på halsen. Der opereres under konstant observation af nerverne til stemmebånd og deres funktion kontrolleres inden såret lukket. Enkelte gange vil du få lagt et dræn til at fjerne overskydende væske fra såret. Du skal være indlagt til næste dag. Stemmen kan være påvirket efter operationen, da nerver ikke bryder sig om at blive berørt.

På operationsdagen

Forbered dig til operationen ved at tage et bad og vaske hår om morgenen. Du må gerne børste tænder. Du må ikke have make-up, neglelak, ur, smykker eller piercinger på. Vanlig morgenmedicin må du kun indtage efter aftale med narkoselæge og øre-næsehalslæge. Medbring i øvrigt din vanlige medicin, herunder også naturmedicin, på operationsdagen. Medbring ikke værdigenstande og store pengebeløb. Medbring læsestof eller anden underholdning til ventetiden. Hår på brystkasse og hals bliver barberet af.

Under operationen

Hele eller en del af skjoldbruskkirtlen vil blive fjernet via et tværsnit nederst på halsen i en fure. Den del af skjoldbruskkirtlen, der bliver fjernet, bliver sendt til undersøgelse. Der vil eventuelt blive lagt et dræn (en lille plastikslange med forbindelse til en pose) i operationsområdet for at forebygge blodansamling. Drænet skal blive liggende, indtil der kommer mindre end 20 ml blod i drænet på et døgn. Hvis operationen varer over 3 timer, vil du få lagt et urinkateter under operationen, som fjernes igen inden du bliver vækket.

Efter operationen

Du bliver vækket på operationsstuen og køres herefter til opvågningsstuen, hvor du skal være, indtil du er vågnet mere op. Herefter kommer du tilbage til afdelingen, hvor du vil få tilbudt noget at spise og drikke. Hvis du får ondt, gives smertestillende medicin. Det er vigtigt, at du siger til personalet, hvis du har smerter. Først på aftenen er der stuegang, hvor du vil blive informeret om operationen.

Du vil få kontrolleret kalkstofskiftet ved en blodprøve dagen efter operationen. Inden udskrivelsen vil du få et mødekort med dato for kontrol, som vil foregå i vores ambulatorium ca. 14 dage efter operationen. Her vil du få svar på de prøver, der er taget. Vi opfordrer dig til at tage en pårørende med.

Når du er hjemme igen

Ved smerter tilråder vi smertebehandling med tablet paracetamol 1 g maks. 4 gange i døgnet samt ibuprofen 400 mg maks. 3 gange i døgnet, medmindre andet er aftalt med vores læge. Det er en god idé at købe den smertestillende medicin inden operationen. Der vil blive taget stilling til evt. recept på yderligere smertestillende ved udskrivelsen. På grund af infektionsrisiko skal du undgå at få vand på sårområdet i en uge. Undgå desuden at få direkte sol på sårområdet og brug minimum solfaktor 50 det kommende år. Du må regne med at være sygemeldt i ca. 14 dage.

Komplikationer

Risikoen for komplikationer er lille, men du skal kontakte os hvis:

  • du får feber over 38
  • du får tiltagende smerter
  • der kommer rødme/hævelse af sårområdet
  • det væsker fra sårområdet
  • du får snurren i fingre og tæer
  • du bliver hæs (på grund af påvirkning af nerven til stemmebåndene). Dette sker dog for mindre end 1% af de opererede patienter. Dette opdages som regel straks efter operationen.
Redaktør