Obduktion af fostre og nyfødte

Formålet med en obduktion er at finde dødsårsagen ved fosterdød eller hos nyfødte, der dør kort efter fødslen.

Kort om obduktion

En obduktion kan hjælpe med at finde dødsårsagen ved fosterdød eller hos nyfødte, der dør kort efter fødslen. Formålet med en obduktion er:

  • at undersøge for misdannelser
  • at undersøge moderkagen for tegn på sygdom
  • at bekræfte og supplere tidligere diagnoser, fx fund ved en ultralydsskanning, moderkageprøve eller fostervandsprøve
  • at fastlægge en sandsynlig dødsårsag
  • at danne grundlag for rådgivning af dig/jer i en kommende graviditet.

En obduktion kan ikke altid vise en sikker dødsårsag. Det er udelukkende din/jeres beslutning, om vi skal foretage en obduktion.

Tilladelse til obduktion

Vi foretager kun obduktion, hvis I giver tilladelse til det. Der kan angives særlige forbehold eller begrænsninger i tilladelsen. Man kan også vælge kun at få undersøgt moderkagen. I nogle tilfælde kan vi finde en sandsynlig forklaring udelukkende ved at se på moderkagen.

Sådan foregår det

Obduktionen

Obduktionen foregår på Rigshospitalet. Ved en fuld obduktion foretager vi en detaljeret udvendig undersøgelse af barnet samt en indvendig undersøgelse af alle indre organer. Fra organerne tager vi vævsprøver, der senere undersøges i et mikroskop. Åbningen i huden sys omhyggeligt sammen og dækkes med plaster. I visse tilfælde laver vi også en røntgenundersøgelse eller andre billedundersøgelser.

Undersøgelse af moderkagen er en vigtig del af obduktionen. Vi undersøger den for tegn på tidlig moderkageløsning, blodpropper, dårlig blodgennemstrømning og infektion.

Hjernen undersøges kun i særlige tilfælde, fx hvis der ved en tidligere ultralydsskanning er påvist misdannelser i hjernen eller rygmarven. Det er ikke muligt at lægge hjernen tilbage, når den er blevet undersøgt. Vi syr åbningen sammen og giver barnet hue på.

Efter obduktionen

Barnet kommer som regel tilbage til kapellet inden for en uge. I kan se barnet igen efter obduktionen og eventuelt selv klæde det på og lægge det i kisten.
Kapellet kan kontaktes i dagtimerne. Se telefonnummer under 'Kontakt'. 

Svar på undersøgelsen

Obduktionsrapporten foreligger oftest inden for 8-12 uger. Når rapporten er klar, indkalder vi jer til en samtale med en fødselslæge. Sammen gennemgår vi resultaterne og forløbet, og vi taler om anbefalinger i forbindelse med en eventuelt kommende graviditet. Kontakt Ambulatorium for Gravide, hvis I ikke har hørt fra os efter 16 uger.
Hvis I ønsker at forsøge med en ny graviditet, inden der er svar på undersøgelsen, er det som regel ikke et problem. Hvis vi anbefaler særlige tiltag i forbindelse med en ny graviditet, vil de oftest først finde sted i 10.-12. graviditetsuge. 

Redaktør