Nyrer og urinveje - CT-skanning (uden kontraststof)

CT-skanningen er en røntgenundersøgelse, som kan give detaljerede billeder af nyrer og urinveje.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en CT-skanning (Computer Tomografi-skanning) af dine nyrer og urinveje. CT-skanningen er en avanceret røntgenundersøgelse, som giver detaljerede billeder af kroppens organer, knogler, blodkar og væv.

Skanningen kan bruges til at undersøge nyrerne, urinlederne og urinblæren for sten i urinvejene eller for at kontrollere sten i urinvejene.

Undersøgelsen varer 10 minutter, men det er en god idé at afsætte cirka 20 minutter, da der kan opstå ventetid.

Vigtig forberedelse

Drik vand før undersøgelsen

Du skal drikke ½ liter vand 20 minutter inden undersøgelsen, da din blære skal være fyldt under skanningen. Du må gå på toilettet når undersøgelsen er færdig.

Kontakt os, hvis du er gravid

Hvis du er eller kan være gravid, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Lad dine værdigenstande blive hjemme

Lad så vidt muligt smykker, kontanter og andre værdier blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Undersøgelsen

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Smykker og nogle typer af tøj med fx knapper, lynlåse og pailletter forstyrrer skanningsbillederne. Du vil derfor blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt tøj fra det område, der skal undersøges.

Undersøgelsen

Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i CT-skanneren. Du skal ligge helt stille på ryggen under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om CT-skanninger af nyrer og urinveje på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’CT-skanning af nyrer og urinveje’.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside, www.sst.dk, kan du læse om strålingsdoser. Søg på ’Strålingsguiden ioniserende stråling’.

Redaktør