Når fostervandet er gået før uge 34

Hvis fostervandet er gået for tidligt, men moderen og barnet har det godt, sætter vi ikke gang i en fødsel.

Om vandafgang før uge 34

Dit fostervand er gået for tidligt. Hvis du og barnet har det godt, er det bedst, at du ikke føder endnu, da barnet har gavn af at blive i livmoderen. Hvis du ikke får veer og dit barn har det godt, forventer vi, at graviditeten fortsætter indtil 34 fulde uger. Ofte anbefaler vi, at du føder ved et planlagt kejsersnit, eller at fødslen sættes i gang, når du er 34 uger henne i graviditeten. Vi taler med dig og din eventuelle partner om, hvad vi anbefaler i din situation.

Når fosterhinderne brister, og fostervandet begynder at sive, er der risiko for, at der kan komme bakterier op i livmoderen. Det kan give dig og dit barn en alvorlig infektion. For at forhindre dette giver vi dig antibiotika. Er der risiko for, at barnet bliver født før fulde 34 uger, tilbyder vi dig også en behandling med binyrebarkhormon, som modner barnets lunger.

Vi vil overvåge både dig og dit barn med blandt andet daglig CTG-registrering og temperaturmåling. Hvis du har veer, eller din livmoderhals er meget kort, anbefaler vi, at du er indlagt. Uanset om du er hjemme eller på hospitalet, skal du have lavet ultralydsskanninger med jævne mellemrum.

Det skal du være opmærksom på

Kontakt os, hvis du får symptomer eller bliver utryg

Kontakt os med det samme, hvis du:

  • opdager at fostervandet ændrer lugt, farve eller bliver uklart
  • får tiltagende plukkeveer
  • mærker mindre liv
  • bløder fra skeden
  • føler dig syg eller utilpas
  • måler temperatur over 37,5
  • mærker ømhed, tyngdefornemmelse eller smerter i livmoderen.

Du er også meget velkommen til at kontakte os, hvis du bliver utryg.

Sygemelding

Hvis du ikke allerede er gået på barsel, anbefaler vi, at du bliver sygemeldt resten af graviditeten. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Hold dig i ro

Du skal holde dig i ro resten af graviditeten. Vi taler med dig om, hvilke forholdsregler der gælder for dig.

Redaktør