Når fostervandet er gået

Hvis fostervandet er gået, men der ikke er kommet veer inden for de første timer, anbefaler vi, at fødslen bliver sat i gang.

Kort om vandafgang

Når fostervandet er gået, men du ikke har fået veer inden for de første timer, anbefaler vi, at fødslen bliver sat i gang. Vi anbefaler igangsættelse senest efter 6 timer for at forebygge infektion hos dig og dit barn. Når vandet går, brydes barrieren mellem livmoderen og skeden. I livmoderen er der sterilt, og i skeden er der bakterier. Når barrieren brydes, kan bakterier trænge ind i livmoderen, så der er risiko for, at du eller dit barn får en infektion. Risikoen øges, jo længere tid der går.

Igangsættelse af fødslen

Metoder til igangsættelse

Når vandet er gået, kan fødslen sættes i gang på forskellige måder. Jordemoderen undersøger dig og anbefaler hvilken metode, der er bedst for dig:

  • Hvis din livmoderhals er lang og fast, kan vi give dig piller (Angusta), der modner og afkorter livmoderhalsen. Du får en pille hver 2. time, indtil du får veer.
  • Hvis din livmoderhals er afkortet, eller hvis du ikke får veer på trods af behandling med Angusta, kan vi give dig et drop med medicin (Syntocinon), der stimulerer veerne. Mængden af ve-stimulerende medicin kan gradvist øges, indtil din livmoder producerer effektive veer.

Hvis du tidligere har fået lavet et kejsersnit, kan forløbet for igangsættelse af fødslen være anderledes. Det taler vi med dig om.

Vi registrerer barnets hjerterytme under fødslen

Når fødslen sættes i gang, overvåger vi barnets hjerterytme tæt gennem den aktive fødsel. Det gør vi med enten CTG-registrering eller STAN. Ved en CTG-registrering får du sat to bælter om maven med to målere. Den ene måler barnets hjerterytme, og den anden registrerer sammentrækningerne i din livmoder. Ved STAN får du sat et bælte om maven med en ve-måler og en lille elektrode, der bliver sat på barnets hoved.

Når vi overvåger fødslen med CTG eller STAN, er det ikke altid muligt at føde i vand, men du kan stadig bevæge dig lidt rundt.

Bivirkninger

Der kan være bivirkninger ved begge typer medicin.
Pillerne, der modner livmoderhalsen, kan give diarré, kvalme, opkastning, blødning eller feber. Der er en lille risiko for, at medicinen virker for kraftigt, så du får for mange veer. Det kan behandles med ve-hæmmende medicin.

Den ve-stimulerende medicin i drop kan give kvalme, opkastning, hovedpine og hjertebanken. Medicinen kan også give veer med meget korte pauser. Det kan vi regulere ved at skrue ned for droppet eller slukke det helt.

Langvarig vandafgang

Hvis der går mere end 16 timer, fra vandet er gået, og du ikke har født, laver vi en hurtigtest, hvor vi poder fra din skede og endetarm for at undersøge for gruppe B streptokokker. Vi får svar på podningen inden for en time. Hvis testen er positiv, tilbyder vi forebyggende behandling med antibiotika i et drop, og du og dit barn skal være indlagt i op til 2 døgn. Hvis testen er negativ, undlader vi at behandle forebyggende med antibiotika, og tidlig hjemmebarsel er mulig for dig.

Hvis du vil afvente egne veer

70 % får veer inden for 24 timer, efter at fostervandet er gået. Hvis du ønsker at vente på, at veerne starter af sig selv, kan du tage hjem. Vi taler med dig om, hvilke risici der er ved at vente, og aftaler, hvornår du skal ringe eller komme tilbage på hospitalet. Kontakt os, hvis:

  • du får feber over 37,8 grader
  • fostervandet skifter farve til grønt, brunt eller rødt
  • du bløder
  • du mærker mindre liv
  • du får veer.
Redaktør