MR-skanning

Du skal have en MR-skanning. Ved en MR-skanning danner radiobølger og et kraftigt magnetfelt et detaljeret billede af kroppen.

Kort om undersøgelsen

Du skal have lavet en MR-skanning (Magnetisk Resonans Skanning). Ved en MR-skanning danner radiobølger og et kraftigt magnetfelt detaljerede billeder af kroppen. Vi bruger i nogle tilfælde kontraststof ved undersøgelsen.

Undersøgelsen varer 15-60 minutter, men det er en god idé at afsætte1½ time til opholdet på afdelingen, da der kan opstå ventetid.

Billede af en MR-skanner med en patient i.

Vigtig forberedelse

Giv besked, hvis du har metal i kroppen

Genstande af metal må ikke komme i en MR-skanner på grund af dens kraftige magnetfelt. Vær opmærksom, hvis du fx har:

 • metalklips i hjernen
 • stent
 • indopererede hjælpemidler som fx øreimplantat og insulinpumpe
 • kunstige lukkemuskler
 • metalsplinter i øjne/krop
 • elektroniske stimulatorer
 • tandprotese med magnetiske tryklåse.

Du skal kontakte den læge eller afdeling, der har henvist dig, hvis noget af dette er relevant for dig, og I ikke allerede har talt om det. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har metal i kroppen, som påvirker skanningen, så sig det også til os ved undersøgelsen.

Særligt for patienter med pacemaker

Hvis du har pacemaker, bliver du mødt af en sygeplejerske fra pace-ambulatoriet, og vi tager nogle særlige forholdsregler, fordi pacemakeren også indeholder metal.

Hav ikke løse metalgenstande på dig til MR-skanningen

Du må ikke have makeup, tøj eller andre genstande på dig, som indeholder metal. Det kan fx være:

 • smykker, ur, hårpynt og piercinger eller lignende
 • tøj med metal fx lynlås og knapper
 • nikotinplaster eller plaster med medicin
 • blodsukkermåler
 • metalbandage
 • øjenskygge
 • mobiltelefon.

Hvis du er i tvivl, så spørg os. Vi anbefaler, at du lader smykker og andre værdigenstande blive derhjemme, og at du fjerner eventuelle piercinger hjemmefra. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du kontakte os inden skanningen. Sig det også til os ved selve skanningen.

Kontakt os, hvis du er gravid eller er opereret for nyligt

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du er blevet opereret indenfor de seneste 6 uger, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Forbered dig, hvis du lider af klaustrofobi

Hvis du lider af klaustrofobi, skal du kontakte den læge eller afdeling, der har henvist dig. De kan give dig beroligende medicin, som du kan tage inden undersøgelsen.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Undersøgelsen

Vi gennemgår et kontrolskema sammen

Før undersøgelsen går vi igennem et skema sammen med dig, hvor vi stiller dig en række spørgsmål. Nogle af spørgsmålene har den læge eller afdeling, der henviste dig, allerede stillet, men vi spørger igen for din sikkerheds skyld. Vi gennemgår også selve undersøgelsen med dig, før vi går i gang.

Du får eventuelt udleveret hospitalstøj

I nogle tilfælde giver vi dig hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen.

Undersøgelsen

Vi udleverer ørepropper eller høreværn, da skanneren støjer en del, når vi tager billeder. Vi hjælper dig til rette på det leje, som kører dig på plads i MR-skanneren.

Du får eventuelt sprøjtet kontraststof ind i en blodåre i din arm.

Du skal ligge helt stille under skanningen, så billederne bliver skarpe. Du er alene i rummet, mens du bliver skannet, men vi kan se og tale med dig hele tiden.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk.

Få mere viden

Du kan få mere viden om undersøgelser ved MR-skanninger på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’MR-skanninger’.

Redaktør