Kroppens bløddele - ultralydsskanning (med eventuel vævsprøve)

Ved undersøgelsen skanner vi bl.a. muskler, sener og fedtvæv.

Kort om undersøgelsen

Du skal have ultralydsskannet bløddele i kroppen fx muskler, sener eller fedtvæv. Ved en ultralydsskanning bruger vi lydbølger til at danne billeder af kroppens indre. Lydbølgerne udsendes og opfanges via et ultralydshoved, som føres hen over huden.

Undersøgelsen varer op til 30 minutter, men det er en god idé at afsætte 1 time, da der kan opstå ventetid.

Billede af en ultralydsskanning

Undersøgelsen

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens vi skanner dig. Vi smører gelé på huden og fører ultralydshovedet hen over huden med et let pres. Via ultralydshovedet dannes der billeder på en skærm. Hvis der er hævelser under huden, som skal undersøges nærmere, bliver du tilbudt en vævsprøve (biopsi), som tages med en meget tynd nål. Det kan være nødvendigt at stikke mere end en gang, og du kan kortvarigt få ondt, når vævsprøven bliver taget. Vi sender vævsprøven til undersøgelse.

Efter undersøgelsen

Hold øje med såret, hvis du har fået taget en vævsprøve

Der kan gå betændelse i et sår, også selvom der kun er lavet en lille åbning på huden. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis såret bliver rødt, hæver eller væsker, eller hvis du pludselig får høj feber.

Du kan få et blåt mærke

Du kan få et blåt mærke og hæve lidt, der hvor vævsprøven er taget fra. Det er normalt og går over af sig selv.

Svar på undersøgelsen

Du får et foreløbigt svar på undersøgelsen under skanningen. Det uddybende svar får du fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen enten på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk

Få mere viden

Redaktør