Knogleskintigrafi - børn 4-9 år

En knogleskintigrafi er en skanning med radioaktivt sporstof. Formålet med undersøgelsen er at se, om der er tegn på sygdom i barnets knogler og led.

Jeres barn har fået en tid til undersøgelse af knogler og led. Det er vigtigt, at I læser vejledningen, inden I kommer til undersøgelsen. Vejledningen indeholder information om forberedelse, undersøgelse og svar.

Vigtig information inden undersøgelsen

Der indgår radioaktive sporstoffer i denne undersøgelse. For at undgå unødig bestråling af pårørende anbefaler vi, at I ikke tager søskende og gravide med til undersøgelsen.

Formålet med undersøgelsen

Formålet med undersøgelsen er at se, om der er tegn på sygdom i barnets knogler og led.

Hvad skal I gøre inden undersøgelsen?

Barnet skal have lagt en tynd plastikkanyle i en blodåre på håndryggen. I skal derfor købe bedøvende creme, EMLA-creme, på apoteket. Cremen skal smøres på huden på begge håndrygge en time før, I skal møde.

På undersøgelsesdagen skal I møde på Børneafdelingen.

Barnet kan beholde sit tøj på ved undersøgelsen. Undgå tøj med metalknapper, nitter, lynlåse eller andre metalgenstande.

Hvordan foregår undersøgelsen?

En bioanalytiker kommer op til jer på børneafdelingen og sprøjter en lille mængde radioaktivt sporstof ind i den plastikkanyle, der lige er blevet lagt i hånden. Det mærker barnet ikke noget til.

Sporstoffet skal fordele sig til knoglerne. Det tager 2 ½ time.
I løbet af de 2 ½ time er det vigtigt, at barnet får noget at drikke, enten vand eller saftevand.
Når de 2 ½ time er gået, skal barnet skannes. Det foregår på Klinisk Fysiologisk  Afsnit.

Under skanningen skal barnet ligge på ryggen på et leje, som minder om en smal seng. Over og under lejet er der et kamera, som tager billeder.
Barnet skal ligge helt stille, mens vi skanner, det tager 30 minutter. Lægen tager herefter stilling til, om der skal laves yderligere billeder af 10 minutters varighed. I må som forældre gerne sidde ved siden af, mens vi tager billeder.

Hvor lang tid varer undersøgelsen?

Hele undersøgelsen varer omkring 4 timer.

Efter undersøgelsen

Sporstoffet er hurtigt ude af kroppen igen.  Men for at øge udskillelsen er det vigtigt, at barnet får rigeligt at drikke og tisser ofte i timerne efter undersøgelsen.

Hvordan får I svar?

I får svaret ved først kommende ambulante kontrol på børneafdelingen.

Redaktør