Knogleskintigrafi - børn 0-14 år

Ved en knogleskintigrafi bruges radioaktivt sporstof. Formålet med undersøgelsen er at se, om der er sygdom i knogler og led.

Du har fået en tid til en undersøgelse af dine knogler og led. Det er vigtigt, at du læser hele vejledning sammen med dine forældre, inden du kommer til undersøgelsen. Vejledningen indeholder information om, hvad du skal gøre inden undersøgelsen, og hvordan undersøgelsen foregår

Vigtig information inden undersøgelsen til dine forældre

Der anvendes radioaktivt sporstof i denne undersøgelse. For at undgå unødig bestråling af pårørende anbefaler vi, at der ikke kommer søskende eller gravide med ved undersøgelsen.

Hvorfor skal du have lavet denne undersøgelse?

Du skal have lavet undersøgelsen for at se, om der er tegn på sygdom i dine knogler og led. Det kaldes en knogleskintigrafi.

Hvad skal du gøre inden undersøgelsen?

Vi skal lægge en tynd plastikkanyle i armen for at give en indsprøjtning. Det er ligesom en blodprøve.
Hvis du gerne vil bedøves på huden, der hvor vi skal stikke dig, kan I købe hudbedøvende creme, EMLA-creme, på apoteket. Cremen smøres på huden i albuebøjningerne samme sted som ved en blodprøve. Cremen skal lægges på ca. 1 time inden undersøgelsen.

Du kan beholde dit tøj på ved undersøgelsen, undgå tøj med metalknapper, nitter, lynlåse eller andet metal i dit tøj.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du får et stik i armen med en plastikkanyle. Bagefter får du sprøjtet en lille smule radioaktivt sporstof ind igennem plastikkanylen, det mærker du ikke noget til. Sporstoffet skal fordele sig i dine knogler, det tager 2-3 timer.
Du skal drikke rigeligt med vand eller saftevand i ventetiden.
Når de 2-3 timer er gået skal du skannes.

Du skal ligge på et leje, som ligner en smal seng. Under og over lejet er der et kamera, som tager billeder af dig.
Du skal ligge helt stille, mens vi skanner dig. Det tager 30-60 minutter. Du må gerne have dine forældre med til undersøgelsen.

Hvor lang tid varer undersøgelsen?

Undersøgelsen varer 4 timer.

Hvad skal du gøre efter undersøgelsen?

For at sporstoffet kommer helt ud af kroppen, er det vigtigt, at du drikker rigeligt og går på toilettet mange gange i de næste timer efter undersøgelsen.

Hvordan får du svar?

Du får svaret hos den læge eller afdeling, der har henvist dig.

Redaktør