Kløe i graviditeten

Under en graviditet kan man få kløe. Det skyldes, at leveren bliver overbelastet. Forhøjede levertal kan i sjældne tilfælde udgøre en risiko for barnet.

Kort om kløe i graviditeten 

Under en graviditet kan leveren blive påvirket, så levertallene stiger, og du får kløe. Ofte starter det med at klø på hænder og fødder, hvorefter det breder sig til resten af kroppen. Kløen kan være meget generende, især om natten.
Cirka 1-2 % af alle gravide får forhøjede levertal. Årsagen til, at leveren bliver overbelastet under graviditeten, kendes ikke.
Overbelastningen af leveren og kløen forsvinder af sig selv efter fødslen.

Hvis du har forhøjede levertal under graviditeten, har du øget risiko for at få det igen ved fremtidige graviditeter.

Sådan stilles diagnosen

Vi undersøger, om du har forhøjede levertal ved en blodprøve. Du skal møde fastende den dag, du skal have taget blodprøven, hvilket betyder, at du ikke må spise eller drikke 6 timer inden.

Betydning for graviditeten og barnet

Forhøjede levertal er ufarlige for dig. Forhøjede levertal kan dog i sjældne tilfælde udgøre en alvorlig risiko for barnet og for tidlig fødsel. Derfor tilbyder vi hyppige kontroller.

Det skal du være opmærksom på

Kontakt os, hvis du mærker mindre liv

Læg mærke til dit barns bevægelser og kontakt os, hvis du mærker mindre liv end normalt.

Lindring af kløen

Du kan forsøge at lindre kløen på forskellige måder:

  • Sørg for, at du ikke bliver for varm på huden. Du kan fx sove i et køligt rum med en kølig dyne.
  • Hav en våd klud liggende ved siden af sengen, som du kan køle huden med i løbet af natten.
  • Brug fugtighedscreme, når du har været i bad, så huden ikke bliver tør.
  • Smør zink-liniment på huden. Det kan købes i håndkøb.
  • Tag eventuelt piller med antihistamin. De virker lidt sløvende, så du måske lettere kan sove fra kløen. Pillerne kan købes i håndkøb. Husk at fortælle, at du er gravid.

Behandlingsmuligheder

Medicinsk behandling

Du kan få medicinsk behandling, der mindsker kløen og normaliserer levertallene, men effekten kommer først efter 4-7 dage. Der er ingen bivirkninger for barnet, men du kan selv få let diarré af medicinen.

Undervejs i den medicinske behandling tager vi blodprøver én gang om ugen for at se, om behandlingen virker. Du skal faste inden blodprøverne. Vi laver også en CTG-registrering, hvor vi måler barnets hjerterytme og sammentrækningerne i din livmoder.

Igangsættelse af fødslen

Vi anbefaler, at gravide med forhøjede levertal får sat fødslen i gang senest til termin og i nogle tilfælde før, hvis dine levertal er meget høje.

Hvis du har spørgsmål til igangsættelse, kan du kontakte din jordemoder.

Redaktør