Keglesnit

Denne information henvender sig til dig, der skal have foretaget et keglesnit. Her kan du læse hvordan operationen foregår og hvordan du skal forhold dig efter operationen.

Denne information henvender sig til dig, der skal have foretaget et keglesnit. Hvis der er noget, du er i tvivl om, er du altid velkommen til at kontakte personalet. 

Celleforandringer

Du har fået konstateret celleforandringer på livmoderhalsen. Dine celleforandringer er ikke kræft, og stort set alle kvinder, der får konstateret celleforandringer, bliver fuldstændig helbredt.
Celleforandringer på livmoderhalsen skyldes en virus, der er seksuelt overført (Human Papilloma Virus, HPV). Både virusinfektionen og celleforandringerne er ofte symptomløse.

Hvordan foretages operationen?

Operationen foregår normalt ved, at lægen fjerner et kegleformet område af livmoderhalsen med en lille elektrisk slynge. 
Indgrebet foregår gennem skeden, mens du ligger på et gynækologisk leje. Operationen foregår normalt i lokalbedøvelse og varer ca. 15 minutter.
Det lille kegleformede vævsstykke bliver efterfølgende sendt til mikroskopisk undersøgelse.

Operationsdagen

Du møder fastende. Det vil sige, at du ikke må spise eller tygge tyggegummi efter midnat. 
Du må dog drikke vand, saft, te eller kaffe (uden mælkeprodukter) frem til 2 timer før, du skal møde i afdelingen. Hvis du er ryger, må du efter midnat og indtil operationen ryge 1-2 cigaretter.

Efter operationen

Efter indgrebet kan der komme lidt blødning. Der vil komme en del udflåd i 3 - 4 uger, og det kan være ildelugtende. Cirka en uge efter indgrebet løsnes og afstødes sårskorperne. Det kan også give lidt blødning. 

Sårfladerne heler op i løbet af 2 - 4 uger, hvorefter livmoderhalsen igen fungerer normalt. 

Forholdsregler

De første 3 - 4 uger efter operationen bør du:

  • undlade at bruge tamponer
  • undlade karbad, svømmehal og havbad
  • undlade samleje


Efter kegleoperationen anbefaler vi, at du holder dig i ro nogle dage. Som regel kan man gå på arbejde dagen efter.

Komplikationer efter indgrebet

Der kan ofte opstå blødning i tiden efter indgrebet. Hvis det kun er beskedent, skal du ikke foretage dig noget. 
Der kan også opstå underlivsbetændelse. Symptomerne er smerter, feber, forøget udflåd og eventuelt forøget blødning. 

Du bør kontakte afdelingens akutsygeplejerske på telefon 48 29 59 65, hvis du får:

  • kraftig blødning, kraftigere end normal menstruation
  • feber og smerter

 

En keglesnitsoperation kan medføre en let øget risiko for fødsel før termin i en kommende graviditet. Risikoens størrelse er afhængig af, hvor mange millimeter der fjernes af livmoderhalsen. 

Lægen, der foretager keglesnittet, vil vurdere, hvordan man kan fjerne alle celleforandringerne, samtidigt med, at man fjerner så få millimeter af livmoderhalsen som muligt.

Opfølgning

Svaret på den mikroskopiske undersøgelse vil foreligge cirka 14 dage efter operationen. Normalt sender vi et brev med svar på undersøgelsen samt en plan for det videre forløb. Dog vil enkelte patienter blive indkaldt til svar og samtale på afdelingen. Det videre undersøgelses- og behandlingsforløb afhænger af mikroskopisvaret.
De fleste patienter afsluttes og overgår til smearkontrol (celleprøve) hos egen læge eller gynækolog, første gang efter seks måneder. 
Du skal selv bestille tid hos lægen. 

Nogle gange sidder celleforandringerne helt ud til kanten af keglesnittet. Er det tilfældet, skal du komme til kontrol hos din gynækolog eller i vores gynækologiske ambulatorium efter 6 måneder.  

Risiko for nye celleforandringer

Der er en lille risiko for, at du senere får nye celleforandringer. Det er derfor vigtigt, at du også i årene efter et keglesnit følger de anbefalede kontroller med celleprøve.
Det har vist sig, at risikoen for nye celleforandringer muligvis kan reduceres, hvis man bliver vaccineret mod livmoderhalskræft. Hvis man allerede er vaccineret, skal den ikke gentages. 
Ønsker du at blive vaccineret mod livmoderhalskræft, skal du kontakte din egen læge.     

Med venlig hilsen

Personalet

Gynækologisk Afdeling, Nordsjællands Hospital

Redaktør