Hudpriktest

Information ved hudpriktest

Dit barn skal undersøges for allergi, og skal  have udført en priktest.
Priktesten foregår enten i Børne- og ungeambulatoriet B1521 eller på Børne- og ungeafsnit B1531, og udføres af en sygeplejerske.


Hvad er en priktest?

En priktest er en undersøgelse for allergi. Den består af allergen-ekstrakter, som er opløsninger af små mængder allergen. Man kan teste for over hundrede forskellige stoffer, men da de fleste reagerer på de samme få allergener, testes som rutine med de ti mest almindelige: Birk, græs, bynke, hund, kat, to forskellige støvmider og to forskellige skimmelsvampe. 
Man kan også prikteste for forskellige fødevarer.


Er der nogen forberedelser?

Noget medicin kan påvirke resultatet af undersøgelsen. Derfor må dit barn ikke få allergi piller (antihistamin) 3 dage før priktesten. 3 uger før priktesten, skal dit barn undgå hormoncreme med binyrebark på underarmene. Samme dag som undersøgelsen skal I undlade at smøre creme på underarmene.

Har dit barn eksem, er det vigtigt at huden er hel på i hvert fald den ene underarm. Hvis ikke, må I ringe og få en anden tid.


Hvordan foregår priktesten?

Undersøgelsen starter med, at dit barn får et stykke tape med tal på armen. Ud for hvert tal sættes en dråbe allergen-ekstrakt. Der sættes også en dråbe histamin, som alle mennesker reagerer på, samt en dråbe neutral saltvands-opløsning.  Dem bruger man som kontrol.
Dit barn får et lille prik i hver dråbe. Der bliver ikke prikket så dybt, at det bløder, og de fleste børn syntes ikke det gør ondt. Når der er prikket i alle dråberne, tørres de af igen. Efter ca. 10 min. kan testen aflæses.
Hvis dit barn er overfølsom overfor noget, kommer der en lille kløende blære, der ligner et myggestik.
Afhængigt af hvad dit barn er overfølsom overfor, vil du få vejledning af syge-plejersken og lægen. 

Ved børn under tre år vurderes nødvendigheden af priktest. Ved større børn kan priktest gentages hvert andet år eller før ved behov.

Redaktør