Graviditetsdiabetes

Cirka 4 % af alle gravide får diabetes under graviditeten. Hos de fleste normaliseres blodsukkeret kort efter fødslen.

Kort om graviditetsdiabetes

Cirka 4 % af alle gravide får diabetes under graviditeten. Under en graviditet belastes sukkerstofskiftet af graviditetshormoner, så kroppen skal producere mere insulin for at holde blodsukkeret normalt. Hvis kroppen ikke kan producere nok insulin, udvikler man diabetes. Hos de fleste kvinder normaliseres blodsukkeret kort efter fødslen.

Der er som regel ingen symptomer på graviditetsdiabetes, men det kan være usundt for barnet, hvis dit blodsukker er for højt under graviditeten. Der er også let øget risiko for, at du får for højt blodtryk, svangerskabsforgiftning, for meget fostervand eller føder for tidligt.

Betydning for barnet 

Når dit blodsukker stiger, stiger barnets blodsukker også. Det er ikke sundt for barnet at have for højt blodsukker gennem længere tid. Børn, der fødes af kvinder med graviditetsdiabetes, kan blive påvirket på forskellig vis:

Stort barn

Hvis dit barn får for meget sukker gennem graviditeten, vokser det sig større og tykkere end normalt, og det kan få en sårbar start på livet. Vi tilbyder at følge barnet med ekstra ultralydsskanninger hver 4.-6. uge. I nogle tilfælde anbefaler vi, at fødslen sættes i gang. Det taler vi med dig om.

For lavt blodsukker

I de første døgn efter fødslen kan barnet få for lavt blodsukker, hvis du har haft højt blodsukker i graviditeten. Barnet vil da have produceret mere insulin, og det kan tage nogle timer, før insulinproduktionen falder efter fødslen.

Vi måler barnets blodsukker 2 timer efter fødslen, og vi anbefaler, at I bliver på hospitalet i et døgn. Lavt blodsukker behandles bedst ved, at du ammer eller giver barnet mælk i kop.

Gulsot

Når du har haft graviditetsdiabetes, har dit barn let øget risiko for at udvikle gulsot. Gulsot udvikler sig oftest mellem 3-5 dage efter fødslen og skal i nogle tilfælde behandles med lysterapi.

Overvægt og type 2 diabetes

Barnet har øget risiko for at udvikle type 2 diabetes og overvægt senere i livet. Det har muligvis en forebyggende effekt, hvis du ammer.

Behandling under graviditeten 

Graviditetsdiabetes behandles med diæt og motion, men det kan også blive nødvendigt at behandle med insulin.

Diæt

Du bliver tilbudt at tale med en diætist, der kan hjælpe dig med at tilrettelægge en diæt. Den rette kost forhindrer dit blodsukker i at blive for højt.

Motion

Motion er med til at holde dit blodsukker normalt. Vi anbefaler, at du dyrker motion i mindst 30 minutter om dagen. Det kan fx være i form af gåture, cykling og svømning.

Behandling med insulin

Hvis dit blodsukker ikke bliver normalt med diæt og motion, er det nødvendigt at behandle med insulin. 20-25 % af gravide med graviditetsdiabetes får brug for insulin.

Måling af blodsukker

Du skal holde øje med dit blodsukker gennem hele graviditeten. Du får udleveret et apparat, der kan måle dit blodsukker. Du skal måle det 5 gange om dagen:

  • Inden morgenmad.
  • 1½ time efter hvert hovedmåltid.
  • Før sengetid.

Inden et måltid skal dit blodsukker helst ligge mellem 4-6 mmol/l, og 1,5 time efter et måltid samt inden du går i seng, skal det ligge på 6-8 mmol/l. Du skal måle dit blodsukker resten af graviditeten.

Ekstra kontroller

Når du har graviditetsdiabetes, bliver du tilbudt at komme til flere kontroller i din graviditet end ellers. Du bliver tilbudt kontrol både i Ambulatorium for Gravide og i Endokrinologisk Ambulatorium.

Forebyggelse og behandling efter graviditeten

Kost

Vi anbefaler, at du fortsætter med at spise sundt, som du har gjort under graviditeten.

Måling af blodsukker

Hvis du har fulgt en diæt eller fået insulin under graviditeten, anbefaler vi, at du måler dit blodsukker de første 2 dage efter fødslen. Du skal måle blodsukkeret 5 gange dagligt på samme tidspunkter som under graviditeten.

Forebyggelse af type 2 diabetes

Når du har haft graviditetsdiabetes, har du større risiko for at udvikle type 2 diabetes. 50 % af alle gravide med graviditetsdiabetes udvikler type 2 diabetes senere i livet.

Du kan selv være med til at forebygge diabetes ved at:

  • motionere mindst 30 minutter hver dag
  • spise sundt
  • tabe dig, hvis du er overvægtig.

Det kan muligvis også virke forebyggende, hvis du ammer dit barn.

Kontrol

Graviditetsdiabetes forsvinder i langt de fleste tilfælde af sig selv umiddelbart efter fødslen. Vi tilbyder dig kontrol af dit sukkerstofskifte cirka 8 uger efter fødslen, så vi kan sikre os, at dit blodsukker og din produktion af insulin er normaliseret.

Vi anbefaler, at du bestiller tid til kontrol hos din egen læge med 1-2 års mellemrum for at få undersøgt, om du har udviklet type 2 diabetes.

Redaktør