Gravid med rhesus negativ blodtype

Gravide med blodtype rhesus negativ skal gennem et særligt forløb.

Kort om rhesus negativ blodtype

Der findes to forskellige rhesus blodtyper: rhesus positiv og rhesus negativ. 15 % af alle danskere har rhesus negativ blodtype, mens resten har rhesus positiv. Som gravid er det vigtigt at vide, hvilken blodtype man har, da der gælder et særligt forløb for gravide med blodtype rhesus negativ. Du har hos din egen læge fået taget en blodprøve, der har vist, at din blodtype er rhesus negativ. Hvis dit barns blodtype også er rhesus negativ, skal der ikke gøres noget. Hvis barnets blodtype derimod er rhesus positiv, skal du behandles for at forebygge rhesus immunisering. Rhesus immunisering betyder, at du danner antistoffer mod dit barns blod. Barnets blodtype kan undersøges ved en almindelig blodprøve fra dig, som du får taget hos din egen læge omkring uge 25 af graviditeten.

Forebyggelse af rhesus immunisering

Indsprøjtning med anti-D

Hvis dit barns blodtype er rhesus positiv, får du tilbudt to indsprøjtninger, der forebygger, at du danner antistoffer. Indsprøjtningerne indeholder et stof, der hedder anti-D immunoglobulin. Alle gravide, der er rhesus negative og venter et barn, der er rhesus positivt, får tilbudt en indsprøjtning i 29. graviditetsuge og igen efter fødslen. Indsprøjtningen kan også gives sent i graviditeten, hvis barnet fx skal vendes fra underkropsstilling til hovedstilling.

Vi giver dig indsprøjtningen i en muskel i hoften eller i låret. Derefter skal du vente i cirka 20 minutter, før du kan gå hjem, så vi kan holde øje med, om du får en allergisk reaktion. Det kan fx være kløe i huden eller åndenød. Indsprøjtningen er ufarlig for barnet.

Om rhesus immunisering

Uden indsprøjtninger med anti-D kan du danne antistoffer mod dit barns blod, fordi barnet har en D-faktor på sine røde blodlegemer, du som rhesus negativ ikke har. D-faktoren er et protein, der kun findes i blodtypen rhesus positiv. Det er D-faktoren, du kan danne antistoffer mod.

Der dannes kun antistoffer, hvis noget af barnets blod blander sig med dit. Det kan fx ske, hvis der er blødninger i graviditeten, ved en abort eller ved fødslen. Når man som rhesus negativ føder et rhesus positivt barn, vil noget af barnets blod næsten altid trænge over i morens blod under fødslen, og det er på den måde, de fleste tilfælde af rhesus immunisering opstår. Rhesus immunisering er derfor sjældent et problem under den første graviditet, men kan være det ved en efterfølgende graviditet, hvis man ikke har fået forebyggende indsprøjtninger.

Uden forebyggende indsprøjtninger danner du antistoffer, som ved en eventuel kommende graviditet kan bevæge sig gennem moderkagen til barnet og ødelægge barnets røde blodlegemer. Det kan i sjældne tilfælde medføre blodmangel hos barnet, mens det er i livmoderen. Vi kan som regel behandle blodmanglen, men nogle gange er vi nødt til at sætte fødslen i gang før termin for at forhindre yderligere blodmangel.

Det skal du være opmærksom på

Du får udleveret et vaccinationskort

Anti-D immunoglobulin kan registreres i dit blod i et halvt år. Det kan have betydning, hvis du fx skal vaccineres, eller hvis du skal modtage blod. Du får derfor et vaccinationskort, der fortæller, at du har fået en indsprøjtning. Opbevar kortet sammen med dit sundhedskort, og vis det, hvis du skal til læge eller på hospitalet.

Kommende graviditeter

Anti-D immunoglobulin forsvinder fra kroppen lidt efter lidt. Det betyder, at du ved en ny graviditet skal have en ny indsprøjtning, hvis barnets blodtype igen er rhesus positiv.

Redaktør