Falsk strubehoste (pseudocroup)

Information vedr. falsk strubehoste

Falsk strubehoste er en virus infektion i slimhinden ved strubehovedet.

Sygdommen opstår som regel i forbindelse med en virusbetinget infektion i de øvre luftveje, f.eks. forkølelse. Infektionen medfører hæshed og besværet vejrtrækning hos barnet. Hosten minder om en søløves gøen. Der kan også komme feber. Falsk strubehoste er mest hyppig i vinterhalvåret, hvor øvre luftvejsproblemer oftest ses. Infektionen rammer især børn fra 1 til 4 års alderen, men kan også ramme de lidt ældre børn

De mest almindelige symptomer på falsk strubehoste

Symptomerne ved falsk strubehoste optræder oftest om aftenen eller om natten hos et barn, der i forvejen er forkølet eller har andre infektioner i de øvre luftveje. Dit barn er hæst og vågner om natten med den karakteristiske hoste. Når dit barn trækker vejret ind, kommer der endvidere en hivende og pibende lyd.

Hvad kan du gøre?

I nogle tilfælde kan dit barn blive bange og uroligt, fordi det føler, det ikke kan få nok luft ned i lungerne.

Det kan være en god idé at få dit barn op at sidde op, da det letter vejrtrækningen. I klart og køligt vejr kan det hjælpe, at du tager dit barn udenfor, indpakket i dyne. Den kølige luft letter vejrtrækningen, da hævelsen omkring strubelåget kan aftage. Kølige drikke eller en kold is kan ligeledes lette symptomerne.

Det er vigtig,t at du ikke lader egen uro smitte af på dit barn, da mere angst og gråd hos dit barn kun gør symptomerne værre.
Dit barn bør ligeledes sove i et køligt rum, gerne liggende med hovedet højt.

Behandling

Ofte er falsk strubehoste en mindre infektion, der ikke kræver nogen behandling, men hvis dit barn begynder at få sværere ved at trække vejret kan behandling med inhalationer og binyrebarkhormon være nødvendigt. Antibiotisk behandling har ingen virkning på falsk strubehoste. I langt de fleste tilfælde går infektionen over af sig selv i løbet af et døgn eller to.
Diagnosen stilles langt overvejende ud fra de karakteristiske beskrevne symptomer. Hvis der kigges ned i halsen på dit barn, vil slimhinden være rød og tyk.

Redaktør