Bughulen - ultralydsskanning med faste og kontraststof

Ved undersøgelsen skanner vi maven efter faste. Vi bruger eventuelt kontraststof til at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Kort om undersøgelsen

Du skal have ultralydsskannet din bughule. Ved en ultralydsskanning bruger vi lydbølger til at danne billeder af kroppens indre. Lydbølgerne udsendes og opfanges via et ultralydshoved, som føres hen over huden. Vi bruger eventuelt kontraststof for at gøre forskellen mellem blodkar, organer og væv tydeligere.

Undersøgelsen varer op til 45 minutter, men det er en god idé at afsætte 1 time, da der kan opstå ventetid.

Billede af en ultralydsskanning

Vigtig forberedelse

Mød fastende

Du skal møde fastende. Det betyder, at du ikke må spise og drikke de sidste 4 timer før din aftale. Det gælder også pastiller og tyggegummi.

Tag din medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din vanlige medicin med et lille glas vand, selvom du faster. 

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Giv besked, hvis du tidligere har reageret på kontraststof

Har du tidligere oplevet en reaktion på grund af kontraststof, skal du kontakte os inden undersøgelsen. Sig det også gerne til os ved selve undersøgelsen.

Undersøgelsen

Vi gør dig klar til kontraststof

Før du bliver skannet, lægger vi en nål i en blodåre i din arm, så vi kan give dig kontraststof under undersøgelsen.

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens vi skanner dig. Vi giver dig kontraststof i blodåren i din arm. Vi smører gelé på din mave og fører ultralydshovedet hen over huden med et let pres. Via ultralydshovedet dannes der billeder af din bughule på en skærm.

Bliv gerne en halv time efter

Nogle få patienter oplever bivirkninger på grund af kontraststoffet. Derfor anbefaler vi, at du bliver siddende i venteværelset i 30 minutter efter, at du har fået kontraststof, så du kan sige til, hvis du bliver utilpas.

Efter undersøgelsen

Kontakt din egen læge, hvis du får det dårligt

Hvis du får udslæt, kløe eller rødme eller bliver utilpas, kan det være tegn på, at din krop reagerer på kontraststoffet. Kontakt din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Svar på undersøgelsen

Du får et foreløbigt svar på undersøgelsen med det samme. Det uddybende svar får du fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen. Du kan også se svaret på undersøgelsen enten på www.sundhed.dk eller på www.minsundhedsplatform.dk 

Få mere viden

Du kan få mere viden om ultralydsskanning af bughulenwww.patienthåndbogen.dk. Søg på ’ultralyd, abdomen’.

Redaktør