Børn i fuld bedøvelse – information til forældre

Når et barn skal i fuld bedøvelse, skal det møde fastende.

Kort om bedøvelsen

Dit barn skal opereres, behandles eller undersøges i fuld bedøvelse. Bedøvelse kaldes også for anæstesi eller narkose. Du må gerne følge barnet ned på operationsstuen og være til stede, mens dit barn bliver bedøvet. Når dit barn sover, bliver du fulgt ud af operationsstuen, og du bliver kontaktet igen, når dit barn er på opvågningsafsnittet.
I er velkomne til at være to voksne med på operationsstuen.

Vigtig forberedelse

I taler med anæstesilægen inden bedøvelsen

Inden barnet skal bedøves, bliver I indkaldt til en samtale med anæstesilægen. Her taler I om bedøvelsen, og lægen spørger blandt andet, om barnet:

 • tidligere har været bedøvet
 • har allergier eller kroniske sygdomme fx astma eller bronkitis
 • er i behandling med medicin
 • er forkølet
 • har løse mælketænder.

Mød fastende

Barnet skal faste inden bedøvelsen. Møder barnet ikke fastende, kan vi være nødt til at udskyde den planlagte operation. For børn under 18 år gælder:

 • Barnet må spise og drikke normalt indtil 6 timer før bedøvelsen.
 • Barnet må få modermælkserstatning indtil 4 timer før.
 • Barnet må få modermælk indtil 3 timer før.
 • Barnet må drikke klare væsker indtil 1 time før. Det kan fx være vand, saft eller juice uden frugtkød.
 • Vi anbefaler, at barnet som det sidste drikker saft med sukker 1 time før den planlagte bedøvelse. Det modvirker kvalme. Børn under 5 år bør drikke cirka ½ dl. saft og børn over 5 år cirka 1 dl.

Brug lokalbedøvende creme eller plaster

Barnet skal have lokalbedøvende creme eller et trylleplaster på håndryggen og eventuelt på fødderne eller i albuebøjningen, hvor vi lægger droppet til bedøvelsen. Hvis barnet sover hjemme og skal møde på hospitalet tidligt på dagen, får I udleveret cremen eller plasteret af os, så I kan bruge det hjemmefra. Vi fortæller jer, hvor I skal smøre cremen eller sætte plasteret på og hvornår. Sørg for, at plasteret sidder godt fast hen over en synlig blodåre. Cremen og plasteret gør, at barnet næsten ikke kan mærke, når vi lægger droppet.

Fortæl barnet, hvad der skal ske

Vi anbefaler, at du forbereder barnet ved at tale med det om, hvad der skal ske på dagen. Det er en stor hjælp for både os og barnet. Det er normalt at være nervøs, når dit barn skal i fuld bedøvelse. Vær opmærksom på, at barnet hurtigt kan mærke, hvis du er bekymret. Hvis barnet er mellem 4-9 år, kan I eventuelt sammen læse bogen "Laura skal bedøves" eller "Bibi og Benjamin skal bedøves", som er beregnet til den aldersgruppe.

Medbring sut, tøjdyr eller lignende

Barnet må gerne medbringe sut, tøjdyr eller lignende til operationsstuen. Barnet skal dog efterlade ur, smykker og lignende på sengeafdelingen.

Medbring læsestof og lidt at spise

Det er en god idé at tage en bog, et blad eller anden underholdning med, som I kan få tiden til at gå med, mens I venter. Vi anbefaler også, at du tager lidt mad med, som barnet kan få efter operationen eller undersøgelsen.

På hospitalet 

Barnet kan få beroligende medicin

I nogle tilfælde giver vi barnet medicin, der virker beroligende og får det til at slappe af. Det aftaler vi på forhånd. Efter den beroligende medicin er givet, skal barnet blive liggende i sengen.

Barnet får eventuelt lagt et kateter

Under bedøvelsen får dit barn eventuelt lagt et kateter i blæren, så urinen kan løbe ned i en pose. Blærekateteret er en tynd slange, der føres ind i blæren gennem urinrøret. Vi fjerner kateteret så hurtigt som muligt.

Opvågning

Efter operationen eller undersøgelsen, kører vi barnet til et opvågningsafsnit. Du får besked, så du kan være der, når barnet vågner. De fleste børn vågner stille og roligt op, men nogle børn kan være urolige og forvirrede. Det er bedst at lade barnet vågne selv i sit eget tempo uden at vække det ved at ae og røre barnet.

Når barnet er klar til det, kommer I tilbage på sengeafdelingen. Her kan I sidde og slappe af sammen, mens barnet kommer helt til sig selv igen.

Barnet skal have smertestillende medicin

Efter operationen eller undersøgelsen fortæller vi dig, hvilken form for smertestillende medicin du skal give barnet og hvor længe.

Barnet kan få bivirkninger

Det er meget sikkert at blive bedøvet. Alvorlige bivirkninger er uhyre sjældne. Mindre bivirkninger er hyppigere, men de forsvinder hurtigt af sig selv eller kan behandles. Bivirkninger ved bedøvelsen kan være:

 • Ømhed i mund og hals: Hvis barnet har haft en slange ned gennem luftrøret under bedøvelsen, kan det være ømt i munden og halsen, når det vågner. Det er almindeligt og går over af sig selv.
 • Kvalme: Nogle børn får kvalme og kaster op efter bedøvelsen. Hvis der er brug for det, kan vi give medicin mod kvalmen.

Få mere viden

Redaktør