Astmatisk bronkitis

Astmatisk bronkitis er en hvæsende eller pibende vejrtrækning, som opstår i forbindelse med forkølelse hos mange små børn. Årsagen er som regel en virusinfektion, hvor der dannes slim og slimhinden i de små luftrør er hævede og irriterede.

Hvad er astmatisk bronkitis?

Det er en hvæsende eller pibende vejrtrækning, som opstår i forbindelse med forkølelse hos mange små børn. Årsagen er som regel en virusinfektion, hvor der dannes slim og slimhinden i de små luftrør er hævede og irriterede. Det giver hoste, hvæsende, pibende og besværet vejrtrækning. Nogle børn får astmatisk bronkitis næsten hver gang de er forkølet. Heldigvis forsvinder det problem hos de fleste børn ved 3-5 års alderen, hvor luftvejene bliver større.

Symptomer

 • Dit barn får hurtig vejrtrækning og begynder at hoste.
 • Hosten er oftest værst om natten. Vejrtrækningen bliver pibende, hvæsende og besværet.
 • Nogle børn får indtrækninger, der ses små fordybninger ved halsen, mellem eller under ribbenene. Dit barn kan blive blege og i nogle tilfælde blå om læberne.
 • Nogle børn bliver urolige og pjevsede, andre meget stille.
 • Dit barn kan have mindre appetit og sove dårligt.

Gode råd

 • Undgå røg og passiv rygning, da det er meget skadeligt for dit barn.
 • Luft ud et par gange om dagen, specielt efter madlavning og sengeredning. Dit barn har godt af at komme udenfor, men undgå tåget, fugtigt vejr.
 • Læg dit barn til at sove med løftet hovedgærde. Det er godt, at sove på begge sider og komme op af sengen for at lege, det virker slimløsende og fremmer hosten.
 • Giv dit barn rigeligt at drikke. Væsken gør slimen tyndere og nemmere, at hoste op. Dit barn må komme i institution, når vejrtrækningen ikke længere er besværet.

Søg læge hvis

 • Dit barn har besvær med at trække vejret. Dit barn får blå eller blege negle/læber, hvilket kan være tegn på, at dit barn ikke får ilt nok.
 • Dit barn er mere slapt og blegt end sædvanligt.
 • Dit barn ikke kan tisse og ikke vil drikke.
 • Du er bekymret for dit barn og du føler dig utryg. Der ikke er virkning af astmatisk bronkitis medicin.

Behandling

Den forkølelse, der har startet astmatisk bronkitis kan ikke behandles medicinsk. Hostestillende medicin gives ikke til børn. Astmatisk bronkitis kan behandles med astma medicin, som forstøves via ”spacer” eller som smeltetablet.

Spacerbehandling

Akut medicin (blå) virker afslappende på luftvejenes muskler. Det kan medføre indre uro, hjertebanken og huller i tænderne, som er en kendt bivirkning. Øg derfor spytsekretionen med mad eller væske efter medicinen, for at undgå huller i tænderne.

Forebyggende medicin (orange) er binyrebark hormon, der hæmmer slim-hindehævelsen i luftrørene.  Dit barn skal have det dagligt i længere tid, efter aftale med læge. God mundpleje kan forhindre den øgede tendens til svamp i munden. På grund af de nævnte bivirkninger, som mundsvamp og huller i tænderne, anbefaler vi:

 1. Børste tænder
 2. Tage medicin
 3. Skylle mund

Du kan se inhalationsteknik på pro.medicin.dk - find nederst på forsiden ”instruktionsfilm” - Optichamber med maske eller uden maske.

Hvornår er medicinen tom?

Der står på, hvor mange doser medicinen indeholder, men man kan ikke se, hvornår den er tom. Hold derfor regnskab med, hvor mange doser, der bliver brugt.

Redaktør