Akromegali

Akromegali er en sjælden sygdom, hvor kroppen producerer for meget væksthormon. Her kan du læse hvad årsagen til sygdommen er, hvilke symptomer sygdommen medfører og hvordan den behandles.

Akromegali er en sjælden sygdom, der opstår ved, at der produceres for meget væksthormon i kroppen. Her kan du læse om sygdommen, og hvordan den behandles.

Ordet akromegali stammer fra græsk: akro betyder yderst, og megas betyder stor. Når man har akromegali oplever man ofte, at hænder, fødder, læber og tunge vokser – deraf navnet på sygdommen.

Årsagen til akromegali

Oftest skyldes overproduktionen afvæksthormon en godartet svulst ved hypofysen i hjernen. Væksthormonet udskilles fra hypofysen og cirkulerer herefter rundt i blodet. I leveren stimuleres det og omdannes til et andet hormon, som kaldes Insulin like Growth Factor 1 (IGF-1). De fleste af væksthormonets virkninger udøves via IGF-1.

Når hypofysen producerer for meget væksthormon, bliver der også lavet for meget IGF1, og det er denne overproduktion af IGF-1, der kan føre til mange af de ubehagelige symptomer, som opleves ved akromegali.

Symptomer

Det sker ofte, at en person med akromegali næsten ingen symptomer har. Nogle opdages ved undersøgelser i forbindelse med andre sygdomme, f.eks. ved en diabetesundersøgelse. Akromegali er ofte forbundet med:

  • Unormal vækst af hænder og fødder
  • Kinder, pande eller næse bliver større eller grovere
  • Tungen bliver større
  • Huden bliver tyk og fedtet
  • Mere sved
  • Tænderne spreder sig

Sådan stilles diagnosen

Når en læge bemærker tegn eller symptomer på akromegali, skal der nogle undersøgelser til for at kunne stille den rigtige diagnose. Først tages en blodprøve. Hvis der er for meget IGF-1 i blodet, er det næsten sikkert, at det skyldes akromegali. Der laves også en MR-scanning af hovedet, hvor man kan se hypofysen.

Behandling

Der er flere behandlingsmuligheder:

  • Operation
  • Strålebehandling
  • og/eller medicinsk behandling

Den medicinske behandling justeres ud fra IGF-1-koncentrationen i blodet samt kliniske symptomer.

Langt de fleste med akromegali kan hjælpes med de behandlinger, der er tilgængelige. Akromegali kan dog give alvorlige følgesygdomme såsom diabetes, forhøjet blodtryk og øget risiko for hjertekarsygdomme. Derudover kan der også opstå ledsymptomer.

Opfølgning

Livslang blodprøvekontrol og medicinsk behandling foregår i ambulatoriet i individuelle forløb hos ambulatoriets læger. Medicinen er gratis og udleveres i ambulatoriet eller gives efter aftale af ambulatoriets sygeplejersker.

Redaktør