Frederikssund

​Amts- og Bysygehuset på Færgevej i Frederikssund blev taget i brug i 1871 med 35 sengepladser. I 1891 blev sygehuset udvidet med en epidemibygning med 17 sengepladser.​

I 1964 blev sygehuset delt i en kirurgisk og medicinsk afdeling. I perioden frem til 1970 blev der etableret røntgenafdeling og anæstesiafdeling samt en bygning med medicinske sengepladser, så der i alt var 150 sengepladser på sygehuset.

I slutningen af 1970erne blev det besluttet, at der skulle bygges et nyt sygehus i Frederikssund. Det skulle erstatte både det eksisterende i Frederikssund og det i Frederiksværk.

I 1985 blev Dybendal Sygehus på Frederikssundvej indviet og det gamle Amts-og Bysygehus i Frederikssund lukket. For ikke at forveksle det nye sygehus i Frederikssund med det gamle (i byggeperioden var det gamle Frederikssund Sygehus fortsat i brug), blev det nye sygehus kaldt Dybendal Sygehus.

Navnet Dybendal kommer fra den landbrugsejendom som ejede jorden, som hospitalet blev bygget på. Landbrugsejendommen blev brugt til kontorer til arkitekterne og ingeniørerne under byggeriet, men et par år efter indvielsen af det nye hospital brændte landbrugsejendommen.

Ved åbningen i 1985 var der 196 senge og 517 ansatte.

Skulpturen i forhallen er lavet af den danske kunstner Eva Sørensen. Stenen vejer 5, 1 ton og er sten fra de Italienske Dolomitter. Arkitekt og akvarelmaler Ole Kortzau har udsmykket hospitalet samt kapellet med friser.

I 1993 holdt man op med at kalde det Dybendal og i stedet Frederikssund Sygehus eller Frederikssund Sygehus, Dybendal.

Ved amternes nedlæggelse den 1. januar 2007 blev Frederikssund Sygehus en del af Nordsjællands Hospital, der dengang bestod af hospitalerne i Frederikssund, Hillerød, Helsingør, Hørsholm og Esbønderup. I 2008 blev Nordsjællands Hospital opløst og Frederikssund Hospital igen en selvstændig organisation.

Den 1. februar 2013 blev Frederiksund Hospital igen fusioneret – denne gang med Hillerød og Helsingør hospitaler (sygehusene i Esbønderup og Hørsholm var nu nedlagt) og fik igen navnet Nordsjællands Hospital med matrikelbetegnelserne: Nordsjællands Hospital – Hillerød, Nordsjællands Hospital – Frederikssund og Nordsjællands Hospital – Sundhedshuset Helsingør.Redaktør