​​​​​​​​​​​​​​​​

Information om kræft

​Kræft er en sygdom, hvor celler i kroppen begynder at dele sig ukontrolleret. Herved kan der dannes en ondartet svulst. Når en ondartet svulst er blevet tilstrækkeligt stor, kan den sende kræftceller rundt til andre dele af kroppen gennem blodet og lymfekarrene. Herved kan der opstå metastaser, dvs. kræftsvulster i andre af kroppens organer.

Behandlingen af kræft afhænger af, hvilken type kræftceller der er tale om, dvs. hvor den oprindelige svulst er dannet. Behandlingen afhænger også af, hvor udbredt kræften er, bl.a. om der er metastaser. 

​Kræft kan behandles ved operation, med stråler og medicinsk (kemoterapi). Chancen for helbredelse af kræft er generelt større, jo mindre udbredt kræften er, når den findes.

Der konstateres ca. 34.000 tilfælde af kræft om året i Danmark, og forekomsten er stigende. Omkring 25% af alle dødsfald skyldes kræft. De hyppigste kræftformer er almindelig hudkræft, lungekræft, kræft i tyktarm og endetarm, prostatakræft samt brystkræft. 

Kirurgisk behandling af kræft vil ofte ske på de afdelinger, der har speciale i det organ, hvor kræften findes. Den medicinske kræftbehandling foretages på de onkologiske afdelinger.

Der findes gode hjemmesider med information om kræft skrevet af specialister – for eksempel www.c​ancer.dk (åbner i nyt vindue). Her finder du også gode informationer på engelsk.
Redaktør