Hjertesvigt

​​'Hjertesvigt' (hjerteinsufficiens) er en sygdomsbetegnelse og ikke blot et symptom, som mange måske tror. Man kan ikke helbrede hjertesvigt, men med den rette medicin og vejledning kan du leve fint med sygdommen. ​


H​​​​​jertesvigt er en tilstand, hvor hjertets pumpeevne er nedsat, så hjertet ikke evner at pumpe blodet rundt og er utilstrækkelig i forhold til kroppens krav.

Hjertesvigt er oftest forårsaget af forstørret og slappe hjertekamre. Hjertet kan dermed ikke pumpe så kraftigt som normalt, hvilket resulterer i en forringelse af blodgennemstrømningen til kroppens organer og væv. 

Når hjertets pumpeevne nedsættes, vil hjertet ofte gradvist blive større og mere udspilet, hvilket er en mekanisme, der midlertidigt styrker pumpekraften. 
Hjertesvigt udvikler sig langsomt og er en kronisk tilstand. Med den rette behandling kan udviklingen bremses og symptomerne mindskes.

Varighed: 02:04 min.

Symptomer

De mest almindelige symptomer på hjertesvigt er:

  • Åndenød – Dette skyldes, at blodgennemstrømningen gennem vævene er utilstrækkelig på grund af hjertets nedsatte pumpefunktion. Det gør, at du har nedsat ilttilførsel til vævene, og det kan du opleve som åndenød.
  • Træthed – En nedsat ilttilførsel til vævene i hele kroppen gør, at du bliver hurtigere træt og føler dig udmattet.
  • Hævede fødder og ben – Hvis det er hjertets højre halvdel, som svigter, vil blodet ophobes i kroppen. Det giver væskeophobning i vævene, som giver dig hævede ben og fødder.
  • Kronisk hoste – Er det hjertets venstre halvdel, som svigter, vil blodet ophobes i lungerne, og det kan give dig kronisk hoste.

Desuden ændres salt-hormonbalancen, så kroppen tilbageholder salt og vand for at holde blodtrykket oppe. 

Hjertesvigt kan være venstre- eller højresidigt, akut eller kronisk, samt systolisk (dvs. vedrørende hjertets sammentrækningsfase) eller diastolisk (dvs. vedrørende hjertets fyldningsfase). 

Undersøgelse

Vi kan undersøge dit hjerte på forskellige måde, fx ved EKG-test, R-test (hjemmeovervågning af hjertet) og ultralydsscanning.

Varighed: 00:43 min.

Udredning af nyopdaget hjertesvigt

Har du fået diagnosen hjertesvigt vil vi udrede dig for at finde en mulig årsag til dit hjertesvigt og ud fra resultatet vil vi målrette din videre behandling.

Varighed: 02:58 min.

Behandlingstilbud

Formålet med at behandle hjertesvigt er, at vi vil afhjælpe symptomerne og forbedre livskvaliteten. Ved at afhjælpe symptomerne forsinkes udviklingen af sygdommen. ​

Vores mål for en vellykket behandling er, at du kan føre et aktivt liv så længe som muligt. 
Med en kombination af medicinsk behandling og livsstilsændringer kan du opnå en optimal behandling af hjertesvigt.

Livet med hjertesvigt

Hjertesvigt og motion​

Varighed: 00:39 min.

Læs mere om hjertesvigt på :

​​​​​
Redaktør