​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Knogleskørhed

​​Denne side fortæller om behandling af knogleskørhed i Endokrinologisk Ambulatorium.

​​​Knogleskørhed

Knogleskørhed (osteoporose) betyder skrøbelige knogler og skyldes at mængden og styrken af knoglevævet er nedsat pga. øget afkalkning. Dette medfører øget risiko for knoglebrud i specielt lænderyg, hofter og håndled. Knogleskørhed giver i sig selv ingen gener, det er knoglebruddene, som fører til gener. Bruddene opstår ved dagligdags aktiviteter eller i forbindelse med simple fald. Det er især kvinder over 50 år, der bliver ramt af knogleskørhed, men flere og flere mænd får også sygdommen. 

Diagnosen 

Diagnosen stilles på baggrund af sygehistorien, knogleskanning eller røntgenundersøgelse og blodprøver

Behandling

Behandlingen består af ændringer i livsstil, f.eks. fysisk aktivitet og kost, eventuelt suppleret med medicinsk behandling. En række medikamenter kan standse afkalkningen eller genopbygge knoglerne. Behandlingen gives som tabletter,  injektionsbehandling (indsprøjtning) eller som infusion (drop). Valg af behandling afhænger bl.a. af sygdommens sværhedsgrad, alder, køn og evt. andre sygdomme.

Opsporing af knogleskørhed

Hvis du er over 50 år og har haft et knoglebrud opstået ved dagligdags aktiviteter eller i forbindelse med simple fald, er du i risiko for at have knogleskørhed (osteoporose) og så er du i risiko for at få nye brud. Få mere information ved at læse om Frakturopsporingen.

Læs mere

​​​

 Patientinformationer om knogleskørhed

Redaktør