tagrisso, Behandling med

Tabletbehandlingen Tagrisso er en behandling, der hæmmer proteinet EGFR og dermed kræftcellernes evne til at vokse. Tabletten tages en gang dagligt og der følges op med blodprøver og EKG-undersøgelser. Bivirkninger er beskrevet i patientinformationen.

Vi håber denne information kan give dig og dine pårørende svar på nogle af de spørgsmål, der melder sig, når du skal i behandling med stoffet Tagrisso. Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Kræft i lungerne kan i nogle tilfælde behandles med stoffet Tagrisso. Det virker ved at hæmme proteinet EGFR og herved kræftcellernes evne til at vokse. Behandlingen kan medvirke til, at sygdommen holdes i ro i en periode.

Hvordan foregår behandlingen?

Tagrisso er en tabletbehandling, som du tager med et glas vand én gang dagligt, på samme tid hver dag. Tabletten kan både indtages alene eller sammen med mad. Hvis du glemmer at tage en dosis Tagrisso skal du tage tabletten med det samme du kommer i tanke om det. Hvis der er mindre end 12 timer til du skal tage den næste tablet, så tag IKKE den glemte tablet. Tag ikke dobbeltdosis for at kompensere for eventuelle glemte doser. Hvis du har taget mere end din normale dosis, skal du straks kontakte lægen eller nærmeste skadestue. Tabletten må ikke tygges, deles eller knuses.

Hvis du ikke er i stand til at synke tabletten, kan tabletten først opslæmmes i 50 ml vand uden brus. Tabletten lægges i vandet og omrøres, indtil den er opløst mest muligt. Tabletten vil ikke opløses helt. Blandingen synkes straks. Derefter skal yderligere et halv glas vand hældes op for at sikre, at der ikke er nogen tabletrester tilbage, og vandet skal straks synkes. Der må ikke tilsættes andre væsker. Du må ikke drikke grapefrugtjuice og spise grapefrugt, mens du er i behandling med Tagrisso, da det kan påvirke virkningen af Tagrisso. Visse typer antibiotika og kosttilskud kan også interagere med Tagrisso og du bør konsultere din læge før opstart af kosttilskud og eventuel antibiotisk behandling.

Samtale med læge og sygeplejerske

Hver gang du kommer til behandling, taler du med en læge og en sygeplejerske. Du vil her have lejlighed til at drøfte eventuelle problemstillinger i forbindelse med din sygdom og behandling. Der kan gå imellem 3 uger og 1-2 måneder før du skal ses i ambulatoriet.

Blodprøver og EKG

Du vil få taget blodprøver og EKG løbende igennem behandlingsforløbet. Du har mulighed for at aftale tid til blodprøvetagning hos din egen læge eller på dit lokale sygehus/sundhedscenter dagen før din ambulante tid. Vi kontrollerer dine blodprøver for at holde øje med, hvordan kemoterapien påvirker din knoglemarv.

Hvilke bivirkninger har behandlingen?

I det følgende finder du de hyppigste bivirkninger i forbindelse med Tagrisso. At de er nævnt i denne information, betyder ikke, at alle får dem. Omvendt kan der forekomme andre bivirkninger for den enkelte patient end nævnt i denne information.

Blodmangel, infektion og blødning

Da medicinsk kræftbehandling kan påvirke produktionen af blodlegemer i knoglemarven, kan kroppens produktion af hvide og røde blodlegemer samt blodplader blive nedsat.

 • De hvide blodlegemer er kroppens eget forsvar mod infektioner. De kan blive påvirket, så du i nogle dage kan have for få hvide blodlegemer, og i de dage kan du lettere få en infektion. Infektionen kan vise sig ved kulderystelser, feber, svie ved vandladning, hoste, synkesmerter og influenzasymptomer.
 • For få røde blodlegemer kan betyde blodmangel. Blodmangel kan vise sig ved træthed, svimmelhed, hovedpine, åndenød eller hjertebanken. Hvis du får blodmangel, vil du i nogle tilfælde blive tilbudt en blodtransfusion.
 • For få blodplader kan for eksempel vise sig som blødning fra tandkød eller næse, blå mærker eller små røde pletter i huden.

Ved feber over 38,5 grader eller blødning, der ikke stopper af sig selv, er det vigtigt, at du kontakter afdelingen, da det kan være nødvendigt at behandle bivirkningerne, eventuelt under indlæggelse.

Interstitiel lungesygdom

I nogle tilfælde kan behandlingen med Tagrisso medføre en sjælden lungesygdom. Hvis du oplever pludseligt opstående symptomer som fx pludseligt åndedrætsbesvær, ledsaget af hoste eller feber, så skal du omgående kontakte afdelingen.

De mest hyppige bivirkninger er:

Udslæt, hudkløe eller tør hud

Opstår som oftest på overkroppen eller i ansigtet. Udslættet kan også opstå og forsvinde spontant undervejs i behandlingen. De fleste patienter, som udvikler udslæt vil få milde til moderate symptomer. Disse symptomer kan være i form af kløe eller ømhed. Der er dog også patienter der får en del udslæt. Selvom udslættet ligner akne (bumser), så er det ikke akne. Udslættet er velkendt og en almindelig reaktion på Tagrisso behandlingen. Hvis udslættet udvikler sig voldsomt og der kommer puds i, er det vigtigt, at du kontakter afdelingen. Det kan blive nødvendigt at behandle med antibiotika. Du vil få udleveret forskellige cremer til pleje af huden.

Gode råd til håndtering af udslæt og tør hud

 • Drik rigeligt med vand
 • Brug solcreme> faktor 15 som solbeskyttelse
 • Brug fysisk solbeskyttelse, fx en hat og langærmet trøje/skjorte
 • Gå i løstsiddende tøj
 • Brug en fed, uparfumeret creme/olie på hele kroppen
 • Brug glidecreme ved samleje
 • Brug allergivenlig makeup og makeup fjerner
 • Hold fingre- og tånegle rene og nyklippede, da negleforandringer kan opstå
 • Brug handsker ved opvask
 • Undgå lange, varme bade
 • Brug lunkent vand samt mild, parfumefri sæbe og shampoo
 • Undgå skyllemiddel og parfumeret vaskemiddel til tøjvask.

Diarré

Nogle patienter oplever diarré, dvs. hyppig løs eller vandig afføring flere gange i løbet af et døgn. Diarré forekommer oftest indenfor de første uger af Tagrisso behandlingen. Det er vigtigt at drikke rigeligt væske. Diarré kan ofte afhjælpes vha. kosten og medicin.

Træthed

Det er meget almindeligt at blive træt og få følelsen af manglende energi. Træthed kan både skyldes din kræftsygdom og behandlingen med Tagrisso. Du kan tale med lægen og sygeplejersken om din træthed, ligesom du på afdelingen kan få udleve - ret en informationsfolder om, hvad du selv kan gøre, hvis du er træt.

Irritation af slimhinderne

Slimhinderne i dine øjne, mund, mave og tarm kan blive irriterede. Dette viser sig som svie, ømhed, små sår og betændelse i mund, mund - svamp, mavesmerter og diarré. Disse gener kan afhjælpes med medicin.

Samliv og seksualitet

Det er muligt, at din lyst til seksuelt samvær bliver nedsat. Dette kan skyldes, at du er i en både fysisk og psykisk belastet situation. Fertile kvinder skal undgå at blive gravide under behandling med Tagrisso. Der skal bruges kondom i mindst 2 måneder efter afsluttet behandling for kvinder og mindst 4 måneder efter afsluttet behandling for mænd.

Forholdsregler

Du kan omgås din familie og venner som vanligt, dog skal du være opmærksom på at have en god personlig hygiejne.

Har du spørgsmål?

Er du i tvivl om noget, eller har du spørgsmål, er du altid velkommen til, at kontakte os. Det er vigtigt, at du ikke bekymre dig unødigt. Hvis du har spørgsmål, opfordrer vi dig til at skrive dem ned og tale med personalet om dem, næste gang du kommer til behandling.

Redaktør