pemetrexed, Behandling med

Denne patientinformation omhandler premetrexed, som er en kemoterapi, som holder kræft i ro eller får den til at svinde helt eller delvist. Sammen med denne kemoterapi, skal patienter undergå understøttende behandling, som er beskrevet i informationen - sammen med bivirkningerne.

Vi håber denne information kan give dig og dine pårørende svar på nogle af de spørgsmål, der melder sig, når du skal i behandling med pemetrexed som er en type kemoterapi. Du er altid velkommen til at stille spørgsmål til læge og sygeplejerske i onkologisk ambulatorium, hvor du vil få din behandling.

Kræft i lungerne kan i nogle tilfælde behandles med pemetrexed, der er en type kemoterapi. Behandlingen kan holde sygdommen i ro eller få den til at svinde helt eller delvist i en kortere eller længere periode

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen foregår ambulant. Det vil sige, du får behandlingen i ambulatoriet og går hjem igen samme dag. Sygeplejersken lægger et drop og du får pemetrexed ind i en blodåre. Behandlingen varer 10-20 minutter og gives hver 3.uge. Hver behandling er én serie og gives som oftest så længe behandlingen har god effekt.

Hvad skal jeg være opmærksom på, før jeg skal i behandling med pemetrexed?

Inden behandlingen med pemetrexed går i gang og mens behandlingen foregår, skal du tage den understøttende behandling, der er nævnt i det følgende. Det skal du gøre for at forebygge og mindske de bivirkninger, der kan opstå i forbindelse med din behandling.

Folinsyre

For at forebygge B-vitamin mangel, skal du tage 1 tablet folinsyre, som er et B-vitamin hver dag i hele behandlingsperioden. Du skal starte dagen før den første behandling med pemetrexed. Du skal fortsætte med dette i 3 uger efter sidste behandling. Folinsyre får du udleveret i ambulatoriet. Derudover skal du have en insprøjtning med B12 vitamin. Du får den første insprøjtning en uge før første behandling med pemetrexed. Injektionen gentages hver 9.uge samt 21 dage efter sidste behandling.

Prednisolon

For at forebygge hududslæt, får du udleveret prednisolon hver gang du behandles med pemetrexed. Du skal tage 50 mg Prednisolon dagligt kl.8 dagen før behandlingen, på behandlingsdagen og dagen efter behandlingen.

Særlige forholdsregler

Du må ikke tage præparater, der indeholder acetylsalicylsyre f.eks. Kodimagnyl eller gigtmedicin f.eks. Ipren to dage før behandlingen, på behandlingsdagen og mindst to dage efter behandlingen med pemetrexed. Hvis du anvender langtidsvirkende gigtmedicin, skal du stoppe med denne behandling mindst 5 dage før, du begynder behandlingen med pemetrexed. Tal eventuelt med din egen læge om din smertebehandling.

Blodprøver

Du skal have taget blodprøver før hver behandling. Du kan få dem taget i laboratoriet på Hillerød Hospital, senest 1 time før din aftale hos lægen i onkologisk ambulatorium. Du kan også aftale tid til blodprøvetagning hos din egen læge eller på dit lokale sygehus eller sundhedscenter dagen før din aftale hos lægen i ambulatoriet.

Hvilke bivirkninger har behandlingen?

Kemoterapi påvirker overvejende kræftceller, men også kroppens raske celler. Som alt andet medicin kan pemetrexed give bivirkninger. Det varierer fra patient til patient, hvilke bivirkninger man får. Nogle bivirkninger kan forebygges eller behandles med medicin eller ved at justere din dosis af kemoterapi. Herunder finder du de mest almindelige bivirkninger, man kan få af pemetrexed. At de er nævnt i denne information, betyder ikke, at alle får dem. Omvendt kan der forekomme andre bivirkninger end nævnt i denne information. Det er vigtigt, at du taler med din læge og sygeplejerske om, hvordan du har haft det i perioderne mellem behandlingerne.

Blodmangel, infektion og blødning

Da kemoterapi kan påvirke produktionen af blodlegemer i knoglemarven, kan kroppens produktion af hvide og røde blodlegemer samt blodplader blive nedsat. De hvide blodlegemer er kroppens eget forsvar mod infektioner. De kan blive påvirket, så du i nogle dage kan have for få hvide blodlegemer, og i de dage kan du lettere få en infektion. Infektionen kan vise sig ved kulderystelser, feber, svie ved vandladning, hoste, synkebesvær og influenzasymptomer. For få røde blodlegemer kan betyde blodmangel. Blodmangel kan vise sig ved træthed, svimmelhed, hovedpine, åndenød eller hjertebanken. Hvis du får blodmangel, vil du i nogle tilfælde blive tilbudt en blodtransfusion. For få blodplader kan for eksempel vise sig som blødning fra tandkød eller næse, blå mærker eller små røde pletter i huden. Ved feber over 38 grader, andre tegn på infektion eller blødning, der ikke stopper af sig selv, er det vigtigt, at du ringer til afdelingen. Det kan blive nødvendigt at give dig behandling for en eventuel infektion, mens du er indlagt.

Træthed

Det er almindeligt at blive træt og få følelsen af manglende energi. Trætheden kan både skyldes din kræftsygdom og behandlingen med kemoterapi. Du kan tale med lægen og sygeplejersken om din træthed. Du kan også få udleveret en pjece om, hvad du selv kan gøre, hvis du er træt.

Kvalme og opkastning

Kvalme og opkastning forekommer sjældent i forbindelse med behandlingen, men kan forebygges ved hjælp af kvalmestillende tabletter, som sygeplejersken i ambulatoriet udleverer til dig.

Irritation af slimhinderne

Slimhinderne i dine øjne, mund, mave og tarm kan blive irriterede. Dette kan vise sig som svie, ømhed, små sår, mundsvamp, mavesmerter og diarré. Disse gener kan afhjælpes med medicin.

Diarré eller forstoppelse

Behandling med pemetrexed påvirker slimhinderne i fordøjelsessystemet, hvilket kan give enten diarré eller forstoppelse. Diarré er hyppig, løs eller vandig afføring flere gange i løbet af et døgn, ofte fulgt at luft i maven og mavekramper. Forstoppelse er hård afføring, som er vanskelig at komme af med eller som kommer med flere dages mellemrum. Dette kan behandles med håndkøbsmedicin.

Samliv og seksualitet

Det er muligt at din lyst til seksuelt samvær kan blive nedsat. Dette kan skyldes, at du er i en både fysisk og psykisk belastet situation. Der udskilles kun ubetydelige mængder kemoterapi via skedens slimhinder og gennem sæd. Du vil derfor kunne have samleje uden risiko for din partner.

Forholdsregler

Du kan omgås din familie og venner som vanligt. Dog skal du være opmærksom på at have en god personlig hygiejne (se afdelingens generelle pjece om kemoterapi).

Har du spørgsmål?

Er du i tvivl om noget, eller har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os. Det er vigtigt, at du ikke bekymre dig unødigt. Hvis du har spørgsmål, opfordre vi dig til at skrive dem ned og tale med personalet om dem, næste gang du kommer til behandling.

Redaktør