nivolumab, behandling med

Denne patientinformation omhandler behandling med Nivolumab, som er en behandling af fremskredet ikke-småcellet lungekræft. Nivolumab er et antistof, som gives gennem drop hver. 2 uge. Behandlingen kan medføre bivirkninger, hvorfor det er relevant at pårørende også læser patientinformationen.

Vi håber denne information kan give dig og dine pårørende svar på nogle af de spørgsmål, der melder sig, når du er i behandling med immunterapi Nivolumab. Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Hvad er Nivolumab?

Immunterapistoffet Nivolumab anvendes til behandling af fremskreden ikke-småcellet lungekræft efter tidligere behandling med kemoterapi. Vi tilbyder denne behandling, da vi forventer den vil lindre dine symptomer. Behandlingen kan ofte bremse sygdommen eller få den til at svinde i en periode.

Hvordan virker Nivolumab?

Nivolumab er et antistof, der binder sig til overfladen af kroppens immunceller (T-celler). Nivolumab virker hermed ved at blokere en af kroppens naturlige bremser på immunforsvaret. Derved øges T-cellernes aktivitet i bekæmpelsen af kræftceller. Når kroppens naturlige immunforsvar aktiveres, vil du opleve en anden slags bivirkninger end dem du kender fra kemoterapi.

Hvordan gives behandlingen?

Nivolumab gives som en infusion i en blodåre gennem et drop i hånden eller armen hver 2. uge. Infusionen varer ca. 1 time og gives over en dråbetæller. Efter hver 3. behandling (6 uger) foretages en CT-scanning og behandlingen fortsætter, så længe den har effekt, dog maksimalt i 2 år.

Samtale med læge og sygeplejerske

Hver gang du kommer til behandling, taler du med en læge og en sygeplejerske. Du vil her få lejlighed til at drøfte eventuelle problemstillinger i forbindelse med din sygdom og behandling.

Blodprøver

Du vil få taget blodprøver løbende igennem behandlingsforløbet. Vi kontrollerer dine blodprøver for at holde øje med, hvordan du tåler behandlingen.

Bivirkninger

Det er ikke alle patienter der oplever bivirkninger. Medicinsk kræftbehandling påvirker ikke alene kræftceller, men også kroppens raske celler. Når det sker, opstår der bivirkninger. Bivirkningerne opleves forskelligt og varierer fra person til person. Det er derfor ikke muligt på forhånd at sige, om du får én eller flere bivirkninger. Bivirkninger kan opstå flere uger efter behandlingsstart og de kan i sjældne tilfælde opstå flere måneder efter endt behandling med Nivolumab. Det er vigtigt at huske, at langt de fleste bivirkninger kun er forbigående og de forsvinder gradvist igen efter endt behandling. Grundet øgning af immunsystemet aktivitet er det vigtigt, at du kontakter afdelingen ved selv den mindste bivirkning eller ændring i din almentilstand. Er du i tvivl om du har en bivirkning, så tal med lægen eller sygeplejersken. Du skal altid have patientkortet om Nivolumab på dig og vise det ved enhver kontakt til sundhedsvæsenet.

Træthed

Det er meget almindeligt at blive træt og få følelsen af manglende energi. Trætheden kan både skyldes din kræftsygdom og behandlingen med Nivolumab. Du kan tale med lægen og sygeplejersken om din træthed, ligesom du i ambulatoriet kan få udleveret en informationsfolder om, hvad du selv kan gøre, hvis du er træt.

Kvalme

Kvalme og nedsat appetit kan forekomme i forbindelse med behandlingen og kan forebygges med kvalmestillende tabletter, som lægen ordinerer til dig.

Feber

Ved feber over 38,5 grader er det vigtigt, at du kontakter afdelingen, da det kan være nødvendigt at finde årsagen, eventuelt under indlæggelse.

Diarré

Nogle patienter vil opleve vandig, løs eller blød afføring flere gange i løbet af et døgn. Nogle patienter vil opleve mavesmerter, slim eller blod i afføringen. Bivirkninger kan opstå uger efter behandlingsstart. Det er vigtigt at drikke rigeligt væske. Diarré og mavesmerter kan afhjælpes ved hjælp af kost og medicin. Du skal kontakte afdelingen omgående, hvis du får ovenstående bivirkninger eller dit afføringsmønster ændrer sig og du får hyppigere afføring i løbet af et døgn.

Åndenød og hoste

Hvis du oplever åndenød eller hoste kan det være tegn på en betændelsestilstand i lungerne. Bivirkninger kan opstå uger efter behandlingsstart og du skal omgående kontakte afdelingen.

Leverpåvirkning

Hvis du oplever gulfarvning af øjnene eller huden, smerter i højre side af maven eller træthed, så kan der være tale om påvirkning af leveren. Bivirkninger kan opstå uger efter behandlingsstart og du skal kontakte afdelingen.

Nyrepåvirkning

Nedsat urinmængde kan være symptomer på påvirket nyrefunktion eller betændelsestilstand i nyrerne. Bivirkninger kan opstå uger efter behandlingsstart og du skal kontakte afdelingen.

Hududslæt

Hududslæt, hudtørhed og kløende udslæt kan opstå uger efter behandlingsstart og du skal kontakte afdelingen, hvis denne bivirkning opstår. Du vil ved behov få udleveret forskellige cremer til pleje af huden.

Gode råd til håndtering af hudtørhed

Nogle patienter har gavn af ”Livets olie”, der består af hørfrøolie og kæmpenatlysolie og forebygger hudtørhed. Købes som kapsler eller i flydende form i helsekostbutikker. Generelt skal olien indeholde de essentielle fedtsyrer omega-3. omega-6 og omega-9.

Flydende form: Dagligt indtag er 2 spiseskefulde om morgenen og olien kan desuden smøres på tørre hudområder. Ved kapsler: se anbefaling på pakken.

  • Drik rigeligt med vand
  • Brug solcreme > faktor 15 som solbeskyttelse
  • Gå i løstsiddende tøj
  • Brug fed uparfumeret creme/olie på kroppen
  • Brug glidecreme ved samleje
  • Brug allergivenlig makeup og makeup fjerner
  • Undgå lange bade
  • Brug lunkent vand og mild, parfumefri sæbe og shampoo.

Påvirkning af hormonproducerende kirtler

Symptomer på påvirkning af disse kirtler (hypofyse, skjoldbruskkirtel og binyrer) er udtalt træthed, vægtændringer, hovedpine og synsforstyrrelser, overdreven tørst, øget urinmængde, nedtrykthed, irritabilitet, svækkelse og generel utilpashed. Symptomer kan opstå flere uger efter påbegyndt behandling og du skal kontakte afdelingen, hvis du oplever disse bivirkninger.

Samvær og seksualitet

Det er muligt, at din lyst til seksuelt samvær bliver nedsat. Dette kan skyldes, at du er i en både fysisk og psykisk belastet situation. Medicinsk kræftbehandling kan øge risikoen for fostermisdannelse og påvirke sædcellernes arveanlæg (gener). Derfor anbefaler vi, at I anvender sikker prævention, så længe du får behandling. Kontakt afdelingen, hvis du får ovenstående bivirkninger på et hvilket som helst tidspunkt under behandlingen, eller endda efter du har afsluttet din behandling.

Vær opmærksom på

  • Du må ikke forsøge selv at behandle dine symptomer med anden medicin
  • Du skal også fortælle lægen, hvis du får symptomer, som ikke er nævnt i denne patientinformation.

Har du spørgsmål?

Ved tvivlsspørgsmål er du velkommen til at kontakte os.

Redaktør