cisplatin og pemetrexed, Behandling med

I denne patientinformation kan patienter med kræft læse om behandlingen med cisplatin og pemetrexed. I informationen er der relevante oplysninger om forholdsregler og bivirkninger, for mænd og kvinder.

I denne pjece finder du de vigtigste oplysninger om behandlingen, der gives for lungekræft.

Vi tilbyder dig behandling med cisplatin og pemetrexed, fordi vi forventer, at den vil lindre dine eventuelle symptomer. I nogle tilfælde kan behandlingen få sygdommen til at svinde i kortere eller længere tid. Du kan bruge denne information til at få overblik over behandlingen, bivirkninger og praktiske forhold. Dine pårørende kan også have glæde af at læse informationen for bedre at kunne støtte dig.

Behandlingen

Behandlingen vil normalt bestå af 4 behandlinger, der gives hver 3. uge. Den samlede behandling varer ca. 3 måneder. Hver behandling består af kemoterapistofferne cisplatin og pemetrexed, som vi giver via et drop. Det tager ca. 3-4 timer at få en behandling. Du får behandlingen i ambulatoriet. Det vil sige, at du kan tage hjem, efter hver behandling. Behandlingen ophører, hvis undersøgelser viser, at den ikke har tilstrækkelig effekt på sygdommen, hvis du får uacceptable bivirkninger eller hvis du selv ønsker at stoppe behandlingen.

Særligt for pemetrexed

Folinsyre

Pemetrexed kan give B-vitamin mangel, du skal derfor tage 1 tablet folinsyre (som er et B-vitamin) hver dag. Du skal starte dagen før den første behandling med pemetrexed. Du skal fortsætte med dette i 3 uger efter sidste behandling. Folinsyre får du udleveret i ambulatoriet. Derudover skal du have en indsprøjtning med B12 vitamin. Injektionen gentages hver 9.uge samt 21 dage efter sidste behandling. Injektion gives af en sygeplejerske i ambulatoriet.

Prednisolon

For at forebygge hududslæt og allergiske reaktioner, skal du tage 50 mg prednisolon kl. 08:00 dagen før behandlingen, på behandlingsdagen og dagen efter behandlingen.

Særligt for cisplatin

Påvirkning af nyrerne

Cisplatin kan være skadeligt for nyrerne. Derfor får du væske sammen med cisplatin. Væsken skyller dine nyrer, så risikoen for skader nedsættes. For at sikre at væsken ikke ophober sig i din krop, bliver du vejet i forbindelse med behandlingen. Du vil få vanddrivende medicin ved behov.

Magnesium

Cisplatin kan give mangel på magnesium. Derfor vil du få magnesium i drop i forbindelse med behandlingen. Du får tabletter med magnesium med hjem, som du skal tage i tre dage efter du har fået cisplatin.

Undersøgelser

Blodprøver

Da kemoterapi bl.a. kan hæmme din krops evne til at danne nye blodceller, skal du have taget blodprøver, før du skal have kemoterapi. Hvis blodprøverne ikke er i orden, udskydes behandlingen i typisk en uge. Blodprøverne skal tages dagen før eller senest 1 time før du har tid hos lægen i ambulatoriet. Du kan få taget blodprøver i hospitalets laboratorium, egen læge eller lokale sundhedshus.

Samtale med læge

Du har tid hos lægen, før hver behandling med kemoterapi. Her får du mulighed til at stille spørgsmål og drøfte eventuelle problemer i forbindelse med din sygdom og behandling.

Scanning

Efter 3-4 behandlinger skal du have foretaget en CT-scanning og i nogle tilfælde andre undersøgelser. Undersøgelserne vil vise, om behandlingen har effekt på din sygdom.

Bivirkninger

Kemoterapi påvirker ikke kun kræftcellerne, men også kroppens raske celler. Denne påvirkning betyder, at der kan komme bivirkninger. Vi forventer ikke at se alle bivirkninger hos dig, og vi kan ikke på forhånd udelukke andre bivirkninger end de, der er nævnt her. Hvilke og hvor mange bivirkninger man får, kan være forskelligt fra person til person. De fleste bivirkninger kan forebygges eller behandles. I nogle sjældne tilfælde kan bivirkninger være alvorlige eller langvarige og muligvis aldrig forsvinde.

Fortæl os om dine bivirkninger

For at vi kan forebygge og behandle eventuelle bivirkninger, er det vigtigt du fortæller lægen og sygeplejersken om de gener, du får i forbindelse med behandlingen.

Følgende bivirkninger vil kunne forekomme

Blodmangel, infektion og blødning

Da kemoterapi kan påvirke produktionen af blodlegemer i knoglemarven, kan produktionen af hvide og røde blodlegemer samt blodplader blive nedsat.

  • De hvide blodlegemer er kroppens immunforsvar. De kan blive påvirket, så du i nogle dage kan have for få hvide blodlegemer, og i de dage kan du have svært ved at bekæmpe infekttioner. Infektioner kan vise sig ved kulderystelser, feber, svie ved vandladning, hoste, synkesmerter, influenzasymptomer og lignende.
  • For få røde blodlegemer kan give blodmangel. Blodmangel kan vise sig ved træthed, svimmelhed, hovedpine, åndenød eller hjertebanken. Hvis du får blodmangel, vil du i nogle tilfælde blive tilbudt en blodtransfusion.
  • For få blodplader kan gøre at dit blod ikke størkner som det skal. Det kan vise sig ved blødning fra tandkødet eller næse, blå mærker eller små røde pletter i huden.

Hvis du får feber over 38 grader i mere end to timer i træk, en enkelt temperatur på 38,5 eller blødning, der ikke stopper af sig selv, er det vigtigt, at du kontakter afdelingen, da det måske kan være nødvendigt at behandle dig under indlæggelse.

Træthed

Du vil kunne opleve en betydelig træthed og et behov for at sænke tempoet. Hvis du arbejder, kan du få behov for at være sygemeldt helt eller delvist.

Kvalme og opkastning

I forbindelse med behandlingen kan du få kvalme og opkastning. Disse gener kan forebygges og behandles med kvalmestillende medicin.

Slimhinder

Slimhinderne i dine øjne, mund, mave/tarm og kønsorganer kan blive irriterede. Dette kan vise sig som svie, ømhed, små sår, mundsvamp og mavesmerter. Disse gener kan behandles, så tal med lægen eller sygeplejersken om det.

Påvirkning af nervesystemet

Du kan få prikken og stikken i fødder og hænder. Det er vigtigt du fortæller lægen om dette, da dette kan blive kronisk.

Påvirkning af hørelsen

Du kan få nedsat hørelse og ringen for ørerne. Det er vigtigt du fortæller det til lægen, hvis du oplever, at din hørelse ændrer sig. Skaderne kan blive kroniske, hvis der ikke gøres noget i tide.

Forstoppelse

Du kan få problemer med forstoppelse. Dette kan behandles med afføringsmiddel, kost og rigeligt væske.

Væskeophobning

Behandlingen kan føre til væskeophobning i kroppen. Dette kan medføre hævede ankler, vægtøgning og åndenød. Det er vigtigt at få dette behandlet, så tal med lægen om det.

Hårtab

Behandlingen medfører kun sjældent, at du taber alt håret på hovedet, men du kan blive tyndhåret. hvis du får brug for det, kan du få tilskud til en paryk eller kasket. Når du afslutter behandlingen, vokser håret ud igen.

Samliv og seksualitet

Det er muligt, at din lyst til seksuelt samvær kan blive nedsat. Dette kan skyldes, at du er i en både fysisk og psykisk belastet situation. Nogle får også andre problemer, der nedsætter lysten seksuelt samvær. Der er mulighed for at få hjælp og vejledning, så tal med lægen eller sygeplejersken om det. Der udskilles kun ubetydelige mængder kemoterapi via skedens slimhinder og gennem sæd.

Til mænd

Kemoterapi nedsætter kvaliteten af sæd. Dette betyder, at din evne til at få børn mindskes forbigående. Hvis du ønsker det, kan du få sæd opbevaret i en sædbank, inden behandlingen starter.

Til yngre kvinder

Kemoterapi kan medføre, at menstruationen bliver uregelmæssig eller ophører, hvilket kan påvirke evnen til at få børn. Vedvarende ophør af menstruationen medfører, at du går i overgangsalderen tidligere end ellers.

Til mænd og kvinder

Kemoterapi er giftigt for fostre. Det er derfor vigtigt, at du beskytter dig grundigt mod graviditet under og i minimum 6 måneder efter kemoterapi. Hvis du har spørgsmål vedrørende din fertilitet, er du altid velkommen til at kontakte os for at få yderligere information.

Forholdsregler

Du kan omgås din familie og venner. Dog skal du være opmærksom på at have en god personlig hygiejne, særligt god håndhygiejne. Vi anbefaler ikke at du er tæt sammen med nogen, der er syge.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til din sygdom eller behandling, opfordrer vi dig til at skrive dem ned og tale med lægen eller sygeplejersken, næste gang du har tid i ambulatoriet. Ved mere akutte problemer eller bivirkninger, er du velkommen til at kontakte ambulatoriet.

Redaktør