brandsår på hænder, Information til dig om bandagering af

Denne patientinformation er skrevet til patienter, som har fået brandsår på hænderne. Patienter kan læse om Aquacel bandagering og hvordan disse hjælper på brandsår. Der er andre vigtige informationer og bivirkninger i patientinformationen.

Med denne pjece vil vi gerne informere dig om, hvad du skal være særligt opmærksom på i forbindelse med dine brandsår og den fortsatte behandling.

Generel information

Du har fået en bandage på dit brandsår, som er udviklet og designet specielt til brandsår/andengradsforbrændinger.

Efter ca. 2-5 døgn vil bandagen udtørre og få et udseende, der ligner en sårskorpe. Samtidig med at bandagen tørrer ud, vil den hæfte sig til sårbunden. Dette er en ønsket egenskab ved bandagering med Aquacel Burn/ Aquacel Ag Burn på brandsår, og det er meget vigtigt, at bandagen forbliver på såret. Du skal derfor aldrig forsøge at fjerne bandagen, når den først hæfter til sårbunden.

I takt med at dit brandsår heler, og ny hud dannes, vil bandagen efter ca. 10-16 dage spontant begynde at løsne sig uden at skade såret og den nydannede hud.

Ved håndforbrændinger eller over led

  • Hvis du har fået brandsår på hænder eller fingre, er det vigtigt fra starten at bevæge leddene hyppigt.
  • Du vil sandsynligvis opleve, at bandagen kan føles stiv. Dette er helt normalt i takt med, at bandagen tørrer ud.
  • Jo mere du bevæger fingre og led, desto bedre fleksibilitet giver bandagen. Dermed vil du også opleve færre smerter i forbindelse med bevægelse af hånden/fingrene.
  • For at lette bandagens fleksibilitet over led, skal den fugtes med enten sterilt vand eller sterilt saltvand. Dette får du med hjem fra hospitalet, eller det kan købes på apoteket: Vandet dryppes på bandagen svarende til de fingerled, der skal bevæges. Det er kun der, hvor bandagen føles stiv eller strammer, at du skal fugte den. Det er ikke hele bandagen, der skal blive våd. Du kan genfugte efter behov.

Vigtig Information

Kontakt din læge eller hospitalet ved følgende tilstande eller ved tegn på infektion:

  • Hvis du oplever tiltagende smerter eller lugt fra brandsåret.
  • Hvis du får feber.
  • Hvis bandagen krymper eller flytter sig, så dele af brandsåret er uden bandage.
  • Hvis bandagen ikke hæfter til brandsåret indenfor ca. 5 døgn efter, at du har fået den på.
  • Hvis du oplever, at det væsker tiltagende fra brandsåret efter de første døgn.
Redaktør