atezolizumab mam, Behandling med

I denne patientinformation kan patienter læse om behandlingen med immunterapistoffet atezolizumab. Stoffet binder sig til kroppens immunceller. Behandlingen gives som infusion, som varer i ca. 60 minutter. Bivirkninger fra behandlingen er beskrevet i informationen.

I denne pjece finder du de vigtigste oplysninger om behandlingen og den er et supplement til vores mundtlige information.

Hvad er Atezolizumab?

Immunterapistoffet Atezolizumab anvendes til behandling af tripple negativ brystkræft med spredning. Vi tilbyder denne behandling, da den kan lindre dine symptomer og bremse sygdommen eller få den til at svinde for en periode.

Hvordan virker Atezolizumab?

Atezolizumab er et antistof, der virker ved at binde sig til overfladen af kroppens immunceller (T-celler). Atezolizumab virker hermed ved at blokere en af kroppens naturlige bremser på immunforsvaret. Derved øges immunforsvarets aktivitet i bekæmpelsen af kræftceller. Når kroppens naturlige immunforsvar aktiveres, vil du opleve en anden slags bivirkninger end dem du eventuelt kender fra kemoterapi. Du kan selv styrke dit immunforsvar med tilstrækkelig mad, drikke og motion. Der anbefales ikke kosttilskud eller anden terapi.

Hvordan gives behandlingen?

Atezolizumb gives som en infusion i en blodåre gennem et drop i hånden eller armen hver 2. uge. Infusionen varer ca. 60 min. og gives så længe den har effekt. Atezolizumab gives sammen Nabpaclitaxel, som er kemoterapi og som gives 3 uger efterfulgt af en behandlingsfri uge.

Behandlingsserie og uger
1 behandlingsserie1. uge2. uge3. uge4. uge
AtezolizumabX X 
Nab-paclitaxelXXX 

Samtale med læge og sygeplejerske

Hver gang du kommer til behandling, taler du med en læge og/eller en sygeplejerske. Du vil her få lejlighed til at drøfte eventuelle problemstillinger i forbindelse med din sygdom og behandling.

Blodprøver

Du skal have taget blodprøver, hver gang du kommer til behandling. Vi kontrollerer dine blodprøver for at holde øje med, hvordan du tåler behandlingen.

Bivirkninger

Det er ikke alle patienter, der oplever bivirkninger. Immunterapi påvirker kræftcellerne, og kan også påvirke kroppens raske celler. Hvis det sker, kan der opstå bivirkninger. Bivirkninger opleves forskelligt og varierer fra person til person. Bivirkninger kan opstå flere uger efter behandlingen er startet, og de kan i sjældne tilfælde opstå flere måneder efter endt behandling med Atezolizumab. På grund af øgning af immunsystemets aktivitet er det vigtigt, at du kontakter afdelingen ved selv den mindste bivirkning eller ændring i hvordan du normalt har det. Er du i tvivl om du har en bivirkning, så tal med lægen eller sygeplejersken. De fleste bivirkninger behandles bedst, hvis man starter behandling tidligt. Du skal altid have patientkortet om Atezolizumab på dig og vise det ved enhver kontakt til sundhedsvæsenet.

Infusionsreaktion

Under infusionen med Atezolizumab kan man reagere allergisk i forskellige grader, mest hyppigt er feber. Andre symptomer er svimmelhed, åndenød, udslæt og kløe. Symptomerne kan behandles og behandlingen med Atezolizumab kan i langt de fleste tilfælde fortsættes.

Træthed

Det er almindeligt at blive træt og få følelsen af manglende energi. Trætheden kan både skyldes din kræftsygdom og behandlingen med Atezolizumab. Du kan tale med lægen og sygeplejersken om din træthed, ligesom du i ambulatoriet kan få udleveret en informationsfolder om, hvad du selv kan gøre, hvis du er træt.

Kvalme

Kvalme og nedsat appetit kan forekomme i forbindelse med behandlingen og kan forebygges med kvalmestilende tabletter, som du vil få udleveret ved behandlingen.

Feber

Ved feber over 38 grader i mere end to timer i træk eller temperatur på over 38,5 grader, er det vigtigt, at du kontakter afdelingen. Det er vigtigt at behandle årsagen til feberen og det kan i nogle tilfælde betyde, at du skal indlægges.

Diarré eller ændret afføringsmønster

Nogle patienter vil opleve vandige, løs eller blød afføring flere gange i løbet af et døgn. Nogle vil opleve mavesmerter, slim eller blod i afføringen. Hvis du oplever ovenstående bivirkninger eller at dit afføringsmønster ændrer sig, skal du kontakte afdelingen. Diarré kan have flere årsager og skal i nogle tilfælde behandles, mens du er indlagt.

Åndenød og hoste

Hvis du oplever åndenød eller hoste, kan det være tegn på en betændelsestilstand i lungerne og kan være en bivirkning til Atezolizumab. I tilfælde af åndenød eller hoste skal du kontakte afdelingen.

Leverpåvirkning

Hvis du oplever gulfarvning af øjnene eller huden, smerter i højre side af mave eller træthed, så kan der være tale om påvirkning af din lever, og du skal kontakte afdelingen.

Hududslæt

Hududslæt, hudtørhed og kløende udslæt kan opstå uger efter behandlingen er opstartet og du skal kontakte afdelingen, hvis denne bivirkning opstår. Gode råd til håndtering af hudtørhed:

 • Drik rigeligt med vand
 • Brug solcreme minimum faktor 15 som solbeskyttelse
 • Gå i løstsiddende tøj
 • Brug fed uparfumeret creme/olie på hele kroppen.
 • Brug siliconebaseret glidecreme ved samleje
 • Brug allergivenlig makeup og makeup fjerner
 • Undgå lange varme bade
 • Brug lunkent vand og mild, parfumefri sæbe og shampoo.
 • Nogle patienter har gavn af ’Livets Olie’, der består af hørfrøolie og kæmpenatlysolie og forebygger hudtørhed. Kan købes som kapsler eller i flydende form i helsekostbutikker.

Generelt skal olien indeholde de essentielle fedtsyrer omega-3, omega-6 og omega-9. Flydende form; Dagligt indtag er 2 spiseskefulde om morgenen og olien kan desuden smøres på tørre hudområder. Ved kapsler: se anbefaling på pakken.

Gulfarvning af huden eller øjne kan være symptomer på bivirkning fra leveren. Oplever du det, skal du kontakte afdelingen.

Påvirkning af hormon producerende kirtler

Symptomer på påvirkning af disse kirtler (hypofyse, skjoldbruskkirtel og binyrer) er udtalt træthed, vægtændring, hovedpine og synsforstyrrelser, overdreven tørst, øget urinmængde, nedtrykthed, irritabilitet, svækkelse og generel utilpashed. Du skal kontakte afdelingen, hvis du oplever disse bivirkninger.

Knogler og led

Du kan opleve smerter i knogler, muskler og ryggen. Vi opfordrer dig til at være fysisk aktiv efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som anviser at du er fysisk aktiv i minimum 30 minutter dagligt.

Samvær og seksualitet

Det er muligt, at din lyst til seksuelt samvær bliver nedsat. Dette kan skyldes, at du er i en både fysisk og psykisk belastet situation. Immunterapi kan øge risikoen for fostermisdannelser og påvirke sædcellernes arveanlæg (gener). Derfor anbefaler vi, at I anvender sikker prævention, så længe du får behandling.

Forholdsregler

Du kan omgås din familie og venner. Dog skal du være opmærksom på at have en god personlig hygiejne, særligt god håndhygiejne. Vi anbefaler ikke at du er tæt sammen med nogen, der er syge. Kontakt afdelingen hvis du får ovenstående bivirkninger på et hvilket som helst tidspunkt under behandlingen eller endda efter, du har afsluttet din behandling.

Vær opmærksom på

 • Du må IKKE forsøge selv af behandle dine symptomer med anden medicin.
 • Du skal også fortælle lægen, hvis du får symptomer, som ikke er nævnt i denne patientinformation.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til din sygdom eller behandling, opfordrer vi dig til at skrive dem ned og tale med lægen eller sygeplejersken, næste gang du har tid i ambulatoriet. Ved mere akutte problemer eller bivirkninger, skal du ringe til afdelingen.

Redaktør