Zoledronsyre, metastaserende, Behandling med

Denne patientinformation henvender sig til patienter, der skal i behandling med Zoledronsyre (Zometa). Zoledronsyre er et stof, som bruges til at behandle kræften, når den har spredt sig til knoglerne. Stoffet gives i drop og bivirkningerne er som regel veltolereret. Bivirkningerne er beskrevet i patientinformationen.

Information til patienter, der skal i behandling med Zoledronsyre (Zometa). Vi håber denne information kan give dig og dine pårørende svar på nogle af de spørgsmål der melder sig, når du skal i behandling med Zoledronsyre. Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Hvad er Zoledronsyre?

Zoledronsyre er et stof, der bruges til behandling af kræft, der har spredt sig til knoglerne. Hvis kræften spreder sig til knoglerne, kan det bl.a. medføre smerter, knoglebrud og sammenfald af ryghvirvler. Zoledronsyre hæmmer de knoglenedbrydende celler, så nedbrydningen af knoglen nedsættes og risikoen for knoglebrud mindskes.

Hvordan gives Zoledronsyre?

Zoledronsyre gives som en infusion i et drop i en blodåre. Behandlingen varer ca. 15-30 minutter og foregår ambulant. Behandlingen gives hver 3-4 uge og efter 1 år kan behandlingen evt. gives hver 12. uge. Antallet af behandlinger afhænger af din sygdom, og hvordan du tåler dem.

Bivirkninger

Zoledronsyre kan som al anden medicin give bivirkninger, men er som regel veltolereret.

De mest almindelige bivirkninger er:

 • Influenzalignende symptomer (kulderystelser, feber, smerter i knogler, led og muskler, træthed og hovedpine)
 • Øget risiko for lavt kalkniveau i blodet.

Sjældne bivirkninger:

 • Beskadigelse af knoglen i kæben
 • Vi anbefaler en tandlægekontrol inden opstart af behandlingen.
 • Se afsnit om ”beskadigelse af kæbeknogle”.

Forholdsregler

Det er vigtigt du drikker rigeligt væske før og efter behandlingen for at beskytte nyrerne. Gerne 2 liter væske. Paracetamol kan afhjælpe gener fra feber, hovedpine, eller ømhed og smerter. Du skal tage tilskud af kalk og D-vitamin, mens du er i behandling med Zoledronsyre, medmindre dit indhold af kalk i blodet er højt. Din læge vil fortælle dig mere om dette.

Hvad kan du selv gøre?

Gå regelmæssigt til tandlæge og informer tandlægen om at du er i behandling med Zoledronsyre. Indgreb i kæben såsom tandudtrækning må ikke foretages af egen tandlæge. God mundhygiejne er vigtigt. Børst tænderne grundigt og regelmæssigt. Brug tandtråd dagligt og begræns indtag af sukkerholdige drikke.

Beskadigelse af kæbeknogle = osteonekrose af kæben

Osteonekrose er betegnelsen for et område med ”dødt knoglevæv i kæben”. Det viser sig ved blottet knogle, der ikke er helet op efter 8 uger.

Symptomer på osteonekrose:

 • Smerter i munden og/eller kæben Hævelse i kæben eller omkring kæben.
 • Sår i munden Manglende opheling efter tandudtrækning.
 • Fornemmelse af følelsesløshed i kæben.
 • Tyngdefornemmelse i kæben.
 • En tand der bliver løs.
 • Betændelse eller blødning i munden.
 • Oplever du nogle af disse symptomer, skal du kontakte din tandlæge og behandlende afdeling. Tandlæge henviser til kæbekirurg.

Har du spørgsmål?

Ved tvivlsspørgsmål er du velkommen til at kontakte os.

Redaktør