Vejledning ved kikkertoperation

Denne vejledning er til dig, der skal have lavet en kikkertoperation (laparoskopi). Læs om hvad der sker før, under og efter operationen.

Denne vejledning er til dig, der skal have lavet en kikkertoperation (laparoskopi). Det er vigtigt, at du læser den grundigt igennem, både før og efter indgrebet.

På operationsdagen skal du møde på sengeafdelingen, Afdeling G0121, opgang 1, plan 2

 

Dato ____________________________     Mødetidspunkt ___________________________

 

Hvad er formålet med en laparoskopi?

Ved en kikkertoperation (laparoskopi) kan man vurdere forholdene i underlivet og der kan foretages operation på æggestok, æggeleder og/eller livmoder. 

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Der lægges et lille snit i navlen, samt to - tre små snit nederst på maven, hvor instrumenterne føres ind. Under operationen pustes bughulen op med luft, så lægen bedre kan overskue organerne.  
Under operationen kan der opstå forhold der gør det nødvendigt, at ændre operationen til en åben operation (laparotomi).

Skal jeg faste?

Du skal være fastende fra kl. 02. Dvs. at du ikke må spise efter dette tidspunkt. Du må drikke hvad du har lyst til i løbet af natten, dog ikke mælkeprodukter, alkohol og juice med frugtkød, til kl. 06 om morgenen, med mindre andet er aftalt. Der er ingen restriktioner med hensyn til rygning inden operationen.

Hvad skal jeg forberede hjemmefra inden operationen? 

 • Endetarmen skal være udtømt ved operationen. Du skal derfor kl. 20 aftenen inden operationen, tage et Klyx i endetarmen. Du vil blive instrueret nærmere af sygeplejersken.
 • Du skal tage din vanlige medicin om morgenen kl. 06, med mindre andet er aftalt.
 • Du skal gå i bad om morgenen inden indgrebet og rense navlen grundigt med en vatpind.
 • Undlad at smøre creme på kroppen efter badet. 
 • Du må gerne bære tandprotese, briller, høreapparat og paryk.
 • Du må ikke bære smykker, piercinger eller kontaktlinser. Du må ikke bære læbestift eller have neglelak på hænderne.


Husk at lave en aftale med en pårørende, som kan hente dig, når personalet og du vurderer, at du er klar til at blive udskrevet.
Husk at du ikke selv må køre bil 24 timer efter bedøvelsen og operationen. Der skal være en voksen sammen med dig i hele operationsdøgnet efter udskrivelsen.  

På operationsdagen

Du skal møde fastende i sengeafdelingen. For at udnytte operationskapaciteten vil der oftest være ventetid og vi anbefaler, at du medbringer læsestof, musik, bærbar computer m.m. Vi har kun mulighed for at låse få værdigenstande inde under operationen og anbefaler, at du medbringer så få værdigenstande som muligt under indlæggelsen.

Umiddelbart inden operationen

Inden operationen får du nogle tabletter, som er forebyggende mod smerter og kvalme efter operationen.
Du får på sengeafdelingen klippet den øverste del af kønsbehåringen af med en elektrisk hårklipper og vi beder om, at du ikke gør det hjemmefra.

Forebyggelse af blodpropper

Du får støttestrømper på inden operationen. Strømperne skal du have på under operationen samt så længe du er indlagt. Du må gerne tage strømperne med hjem ved udskrivelsen.
Du får også en indsprøjtning med blodfortyndende medicin en gang dagligt efter operationen, så længe du er indlagt.

På operationsstuen

Indgrebet foregår i fuld bedøvelse (anæstesi). Du får et tyndt plastikkateter (drop) i hånden. Gennem denne kan vi bedøve dig og give dig væske. 
Vi måler din puls, blodtryk, temperatur og iltmætning under hele operationen. Blæren holdes tom for urin ved hjælp af et kateter, der lægges op i blæren, efter du er bedøvet.
Hvad sker der efter operationen? Du vågner op på operationsstuen og bliver herefter kørt på Opvågningsafdelingen. Efter 1-2 timer bliver du kørt tilbage til sengeafdelingen. Du har da fortsat drop i armen og blærekateter, begge dele kan som regel fjernes om aftenen eller dagen efter operationen. 
Lægen vil kort orientere dig om resultatet af operationen samme aften samt igen ved stuegang den følgende dag.

Smerter og kvalme

En del patienter får forbigående smerter i skuldrene. Dette er helt normalt og skyldes, at rester af den luft, der blelv pustet ind under operationen, irriterer mellemgulvet og denne irritation føles som smerter i skulderen. Disse gener  forsvinder igen, når luftes absorberes af kroppen. Generne kan vare  fra timer til et par døgn. Jo mere du er oppe, jo hurtigere absorberes luften. Vi giver fast smertestillende som basis og supplerer med stærkere smertestillende ved behov. Sig derfor til, når du mærker smerter. Der vil ofte være behov for smertestillende medicin derhjemme, hvorfor vi anbefaler, at du tager 1 gram paracetamol og 400 mg Ibuprofen maks. 4 gange i døgnet.

Kan der opstå komplikationer?

Ved en operation er der altid en lille risiko for komplikationer. De er heldigvis oftest forbigående. 
I sjældne tilfælde kan der under operationen ske skade på de omkringliggende organer, eller der kan forekomme blødning, som kan kræve en ny operation. Selve bedøvelsen indebærer også en lille risiko.

I gang igen

Vi stiler mod, at du kommer op at sidde og ud at gå allerede få timer efter operationen. 
Du må spise og drikke lige efter operationen.

Såret

Plastrene kan fjernes dagen efter operationen. Vi anbefaler, at du først fjerner plastrene efter udskrivelsen og du kan herefter tage brusebad. 
Såret er syet med enten nylontråd eller opløselig tråd. Tal med lægen eller sygeplejersken om der er tråde, der skal fjernes.

Blødning fra skeden

Der vil ofte være let blødning eller udflåd en uges tid efter operationen. Dette skyldes ofte et hjælpeinstrument, der placeres i livmoderhalsen under operationen.

Hvornår kan jeg blive udskrevet?

Du vil blive informeret om operationen inden udskrivelsen, enten samme aften eller dagen efter operationen. 

Sygemelding

Sygemelding kan du få via din egen læge, hvis din arbejdsgiver ønsker det. Du kan forvente at være sygemeldt 1-2 uger efter operationen.

Efter udskrivelsen

Der går nogle dage, inden du har genvundet dine kræfter og din energi.

 • Du skal tage den med ro nogle dage, men kan i øvrigt leve normalt.
 • Du bør være lidt forsigtig de første dage og ikke belaste sårene længere end til din smertegrænse.
 • Du må gerne dyrke almindelig motion som gåture, løb og cykling.
 • Du bør undgå samleje den første uge og så længe du bløder fra skeden, bør din partner bruge kondom.
 • Du må gerne tage brusebad, men først tage karbad eller gå i svømmehal, når sårene er helet og blødning fra skeden er ophørt.

Udlandsrejser

Skal du ud at rejse, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab og flyselskab. Da du har været indlagt, er du ikke forsikret på vanlig vis de første 2 måneder efter udskrivelsen.

Kontakt os, hvis du i den første måned efter indgrebet har:

 • Tiltagende smerter i underlivet
 • Ildelugtende udflåd
 • Tegn på betændelse i operationssårene (rødme, varme, ømhed eller hævelse).
 • Temperaturforhøjelse over 38,5C, med mindre du kender årsagen dertil, f.eks. halsbetændelse.     

 

Med venlig hilsen


Personalet                                                                                                 

Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling
Afsnit G0121
Tlf: 48293760

 

Redaktør