Vejledning om blærekateter - åbenstående hele døgnet

Information til dig, hvis du har fået anlagt et midlertidigt blærekateter for at aflaste din blære. Her kan du læse om, hvordan du skal håndtere og pleje dit kateter.

Du har fået anlagt et midlertidigt blærekateter for at aflaste din blære. Her kan du læse om, hvordan du skal håndtere og pleje dit kateter. 

Hvordan ser kateteret ud?

Ballonen fyldes med vand, så kateteret ikke falder ud. 

 

Kateteret tilsluttes en steril urinpose. Urinposen sættes fast på låret eller underbenet ved hjælp af velcrobånd og/eller poseholder. Urinposen tømmes gennem en  ventil i bunden.

Kan kateteret falde ud?

Normalt falder kateteret ikke ud, men et hårdt træk kan få det til at falde ud. Det er smertefuldt, når der er vand i ballonen. For at undgå dette sættes kateterslangen fast på låret med et plaster.

Hvordan tømmes urinposen? 

Urinposen skal senest tømmes, når den er 3/4 fuld.
Når du skal tømme urinposen, står du ved toilettet, åbner bundventilen og lader urinen løbe ud i toilettet. Studsen aftørres med toiletpapir.
Husk håndvask både før og efter, du tømmer posen.

Hvordan tilsluttes natposen? 

  • Den blå hætte tages af natposeslangen og gemmes.
  • Natposeslangen tilsluttes bundventilen på urinposen på benet. Berør ikke studsen på natposen (Husk at åbne bundventilen på urinposen på benet).
  • Urinposen bliver siddende på benet.
  • Natposen placeres i en holder, som eventuelt kan hænges på sengen eller et lignende sted. Det er vigtigt, at posen hænger under blæreniveau. Det vil i praksis betyde, at posen skal hænge lavere end madrassen du ligger på. 

Hvordan tages natposen af? 

 

  • Bundventilen på urinposen på benet lukkes.
  • Natpose og bundventil på urinposen på benet skilles ad.
  • Den hvide hætte sættes på natposens slange.
  • Bundventilen på urinposen på benet aftørres med toiletpapir.
  • Natposen tømmes via bundventilen i toilettet og kasseres med dagrenovationen.
  • Ny natpose hver nat.


Hvordan vasker jeg omkring kateteret?

Brug en engangsvaskeklud.
Vask ved urinrørsåbningen og den øverste del af kateteret, hvor der kan sidde tørre skorper. Vask fra urinrøret og udad. Det kan også gøres i forbindelse med brusebad. Du behøver kun at vaske dig forneden en gang i døgnet, eventuelt hyppigere hvis der er meget sekret.

Hvilke tegn er der ved blærebetændelse?

Når man har blærekateter er der ikke ualmindeligt, at der i løbet af nogen tid kommer bakterier i urinen. Det er ikke altid man har blærebetændelse, selv om der kan findes bakterier i urinen. Hvis man får blærebetændelse vil der være symptomer på det. Sviende, brændende smerter ved urinrøret, feber, blod i urinen eller smerter i blæren er almindelige symptomer på blærebetændelse. Urinen skal så undersøges for bakterier og blærebetændelse skal behandles med antibiotika.

Ved disse symptomer eller andre spørgsmål/ problemer kontaktes din egen læge eller  Afsnit G 0121 telefonisk. 


Venlig hilsen

Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling
Afsnit G0121
Tlf.: 4829 3760
 


 

Redaktør