Ufrivillig abort medicinsk behandling

Information til dig om medicinsk behandling af ufrivillig abort. Det er vigtigt, at du læser den igennem både før, under og efter behandlingen.

Information til dig om medicinsk behandling af ufrivillig abort.
Det er vigtigt, at du læser den igennem både før, under og efter behandlingen. 

Medicinsk behandling gennemføres i to dele: Du får først noget medicin (Mifegyne®) , der blokerer ét af graviditetshormonerne, og derved sætter gang i behandlingen. Derefter får du noget andet medicin (Cytotec®), der skaber sammentrækninger i livmoderen, så graviditetsvævet og moderkagen udstødes.

1. besøg

 • Du møder i Gynækologisk Ambulatorium G0121 eller G0211.
 • Vi laver en almindelig helbredsgennemgang, en ultralydsskanning og eventuelt en gynækologisk undersøgelse.
 • Vi gennemgår forløbet med dig, og du har mulighed for at stille spørgsmål.
 • Du får udleveret 4 stk. Cytotec® til igangsættelse af behandlingen sammen med smertestillende piller 8 stk. Paracetamol med Kodein á 500mg + 30,6mg (Kodipar®, Pinexcomp®) samt 3 stk. Ibuprofen á 600mg (Ibumetin®, Brufen®), til det første døgn.
 • Du får udleveret den første medicin, 1 tablet Mifegyne®, som du skal tage med et glas vand, inden du forlader ambulatoriet. Nogle kvinder vil begynde at bløde allerede af denne medicin, og du kan også opleve at få menstruationssmerter. Uanset om du bløder eller ej, er det vigtigt at du følger det planlagte forløb. Enkelte kvinder får en smule kvalme.
 • Der er behov for, at vi kender din blodtype (Blodtypen bestemmes ved en blodprøve).
 • Hvis graviditeten har udviklet sig til mere end 7+6 uger og du har blodtypen rhesus negativ, skal du efter aborten have en indsprøjtning med anti-D for at undgå, at du danner rhesusantistoffer i en eventuel ny graviditet. 
 • Når du har taget medicinen, er vejledt og evt. har fået taget blodprøve til blodtypebestemmelse, kan du tage hjem.

Dagen efter

Når den første medicin har virket, 12-24 timer, tager du hjemme Cytotec® (4 tabletter), som du lægger op højt i skeden. Vi anbefaler, at du ligger ned de første 45 minutter, efter du har lagt Cytotec® op i skeden, så tabletterne ikke glider ud, inden det aktive stof er optaget i slimhinden. Det gør ikke noget, hvis der glider en enkelt tablet ud inden for de 45 minutter. Senere kan der komme pillerester eller hele piller ud, men det har ingen betydning da det aktive stof er optaget. Vi anbefaler, at du denne dag holder dig hjemme og at du har en person hos dig, der kan støtte og hjælpe dig.
Hos nogle kvinder vil behandlingen først gå i gang op til 48 timer efter tabletterne er lagt op. Oplever du, at det ikke går i gang, skal du kontakte afdelingen.

Samtidig med Cytotec®-tabletterne tager du 1 tablet Ibuprofen á 600 mg for at forebygge smerter, da du vil få menstruationssmerter, der kan være kraftigere, end dem du er vant til.

Du kan tage endnu 1 tablet Ibuprofen 6 og 12 timer efter den første tablet.
Som supplement kan du tage 2 tabletter 
Paracetamol med Kodein á 500mg + 30,6mg 
(Kodipar®, Pinexcomp®) hver 6. time, hvis Ibuprofen ikke er nok. Du må IKKE supplere med yderligere Paracetamol (Panodil®, Pinex®, Pamol®, Pinemol®) da præparatet i forvejen indeholder en fuld dosis Paracetamol og der kan opstå leverskader ved overdosering.

Bivirkninger

Bivirkninger ved kortvarig brug af ovenstående medicin, forekommer i op til 10% af tilfældene. De mest almindelige, som kan forekomme er; kvalme, opkastning, diarré, feber, træthed, svimmelhed og oppustethed.

Blødning

Blødningen kan blive noget kraftig, kraftigere end menstruation, og med klumper. Klumperne er oftest blod og vævsrester. Det er meget individuelt, hvad man opfatter som kraftigt. Bløder du kraftigt i mere end 6 timer, bør du kontakte os, så vi sammen kan vurdere blødningen.
Når livmoderen har tømt sig, vil smerterne og blødningen aftage.
Du er velkommen til at ringe til os, hvis du er i tvivl.
Man kan småbløde helt frem til næste menstruation. Blødningen kan stoppe i nogle dage, for derefter at komme igen, uden at det har nogen betydning.
Den næste menstruation kommer ofte 4-6 uger efter behandlingen.

2. besøg

Ca. en uge efter 1. besøg møder du i Gynækologisk Ambulatorium, til en kontrol skanning, for at se om din livmoder har tømt sig helt. Har livmoderen tømt sig helt, er yderligere kontrol ikke nødvendig. Har livmoderen ikke tømt sig helt, kan man eventuelt forsøge med en ny dosis medicin eller med en kirurgisk udskrabning.
Hvad der skal ske, beslutter du sammen med lægen. Fortsætter du den medicinske behandling, skal du komme til endnu en kontrolskanning for at se, om livmoderen har tømt sig helt.

Vælger du en kirurgisk udskrabning, aftaler vi en dato for dette.

Råd og vejledning

I forbindelse med den medicinske behandling, kan der være let forøget risiko for underlivsbetændelse. Derfor bør du:

 • Undlade at bruge tampon
 • Undlade karbad, svømmehal og havbad
 • Benytte kondom ved samleje

Du kan genoptage samliv, når du føler dig parat til det. 

Komplikationer

Hos ca. 15% er det nødvendigt at foretage en kirurgisk udskrabning efter den medicinske behandling.
Underlivsbetændelse og andre komplikationer er sjældne.

Kontakt

Du er velkommen til at kontakte os op til 14 dage efter behandlingen, eller gå til egen læge ved:

 • Kraftig blødning fra skeden, dvs. kraftigere end menstruation, eller blødning med klumper.
 • Tiltagende smerter i underlivet.
 • Ildelugtende udflåd.
 • Temperaturforhøjelse over 38,5°C, med mindre du kender årsagen hertil, f.eks. halsbetændelse.

Har du akutte spørgsmål, kan du kontakte akutsygeplejersken på Gynækologisk Afdeling på telefon 48 29 59 65


Med venlig hilsen

Personalet
Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling
 

Redaktør