Udvidet lungefunktionsundersøgelse

I denne patientinformation kan patienter læse om en lungefunktionsundersøgelse, hvor man tester lungernes evne til at transportere ilt til blodet. Undersøgelsen tager ca. 45 minutter og der er ingen ubehag.

Hvad er en udvidet lungefunktionsundersøgelse

Undersøgelsen består af en diffusionsundersøgelse, dvs. lungernes evne til at transportere ilten over i blodet. Samt en helkropspletysmografi og spirometrimåling, som fortæller om lungernes evne til at trække vejret.

Hvordan foregår undersøgelsen

Du skal sidde i en boks og trække vejret på forskellige måder i et lungefunktionsapparat. Boksen ligner en telefonboks med frit udsyn til alle sider og du kan tale med personalet, mens du sidder i boksen. Første del af undersøgelsen foregår mens døren er lukket og varer ca. 10 minutter. Efterfølgende er døren åben.

Forberedelse

Ingen rygning de sidste 2 timer før undersøgelsen, da kulilten i stedet for ilten binder sig til de røde blodlegemer og vil derfor ikke på en nøjagtig dissufion. Du skal helst ikke have taget din inhalationsmedicin om morgenen, men tag den med, så du kan tage den efterfølgende. Medbring venligst en opdateret medicinliste.

Ubehag eller bivirkninger

Der er intet ubehag eller bivirkninger, men undersøgelsen føles ofte anstrengende

Undersøgelsen

Undersøgelsen varer ca. 45 minutter.

Resultat af undersøgelsen

Nogle gange har man en tid samme dag hos lungespecialisten, andre gange får man tilsendt tider på to forskellige dage. Vi bestræber os altid på, at du får tid til svar så hurtigt som muligt.

Hvis du bliver forhindret

Hvis du skulle blive forhindret i at møde til den aftalte tid eller du mener, at du ikke vil kunne medvirke til undersøgelsen, så ring til Lungeambulatoriet på tlf. 48 29 52 11. Telefontid hverdage kl. 08.00 - 15.00.

Redaktør