Temporalisbiopsi i lokalbedøvelse

En temporalisbiopsi er en operation, der foregår i lokalbedøvelse og varer ca. 1½ time. Der lægges et lille snit i huden i tindingeområdet, og der udtages et stykke blodåre på 1-2 cm. Dette sendes til undersøgelse.

Før operationen

Da operationen foregår i lokalbedøvelse, må du gerne spise morgenmad.

Operationsdagen

Forbered dig til operationen ved at tage et bad og vaske hår. Du skal om muligt holde pause med blodfortyndende medicin (inkl. fiskeolie) i 5-7 dage før operationen. 

Medbring ikke værdigenstande og store pengebeløb.

Under operationen

Operationen foregår på Øre, Næse og Halsafdelingens operationsafsnit. Operationen varer ca. 1½ time. Lægen vil, som det første, afgøre hvilken side prøven skal tages fra, afhængig af, hvor blodåren fremtræder mest tydeligt.

Herefter vil du få afklippet lidt hår i området. Operationssygeplejersken vil vaske området af og afdække det meste af dit ansigt og hoved med sterile stykker papir, så kun området ved tindingen er synligt.

Lægen vil herefter indsprøjte lokal bedøvelse i tindingeområdet. Det svier og spænder, men går hurtigt over. Du vil herefter ikke føle smerte, men du kan godt mærke, at der bliver rørt ved dig. Lægen laver et snit i huden og udtager et stykke blodåre på 1-2 cm. og syr herefter såret sammen. Det udtagne stykke blodåre/prøven sendes til undersøgelse.

Det betyder ikke noget at undvære det udtagne stykke blodåre, da blodet finder andre veje.

Efter operationen

Du er syet med selvopløsende tråde, som forsvinder af sig selv efter 5-7 dage.

Tilbage på sengeafsnittet

Du kan få smerter i tindingeområdet, når lokalbedøvelsen holder op med at virke. Du må tage lettere smertestillende medicin fx Paracetamol.

Du må spise og drikke, som du har lyst til.

Du vil blive udskrevet først på aftenen. Du skal bestille tid til svar på prøven i den afdeling, som har henvist dig til Øre, Næse og Halsafdelingen.

Hjemme igen

De små plastre skal blive siddende på indtil de selv falder af. Evt. yderligere forbinding må fjernes efter aftale med den læge, som udskriver dig. Først efter tre døgn må der komme vand på såret. Op til en uge efter indgrebet kan du blive hævet og øm omkring såret, og få et stort blåt mærke. Der kan sive lidt væske/blod fra såret. Undgå direkte sol på arret og brug solfaktor 25 det næste halve år, så arret bliver pænt.

Komplikationer

Risikoen for komplikationer er lille, men kontakt os hvis:

  • du får tiltagende smerter
  • du får tiltagende hævelse af såret
  • du får feber (over 38 gr.)
  • forbindingen gennemsives af blod
  • forbindingen løsner sig

Venlig hilsen
Personalet
Øre, Næse og Halsafdelingen

Redaktør