Tamoxifen, Behandling med

Denne patientinformation er til patienter, der ønsker svar på nogle generelle spørgsmål vedrørende behandling med antihormonet Tamoxifen.

Information til patienter, der skal i antihormonel behandling med Tamoxifen.

Vi håber, at denne folder kan give dig svar på nogle af de generelle spørgsmål, der melder sig, når du skal i behandling med antihormonet Tamoxifen. Dine pårørende kan også have glæde af at læse informationen for bedre at kunne støtte og vejlede dig i dine overvejelser

Hvordan virker behandling med Tamoxifen?

Da du blev opereret/undersøgt for brystkræft, blev det påvist, at dine brystkræftceller påvirkes af det kvindelige kønshormon østrogen. Det betyder, at brystkræften kan vokse eller sprede sig, når der er østrogen til stede i din krop. I mikroskopet blev det påvist, at der på brystkræftcellerne sidder nogle ”modtagere” - eller såkaldte receptorer. Behandling med Tamoxifen virker ved at forhindre østrogenet i at binde sig til receptorerne. Det betyder, at østrogenet ikke kan stimulere kræftcellen, hvorved kræftcellens deling hæmmes og cellen eventuelt går til grunde.

Hvordan gives behandlingen?

Du får Tamoxifen i form af én tablet på 20 mg dagligt. Da behandlingen kan give let kvalme (som ofte fortager sig i løbet af nogle få måneder) anbefaler vi, at du tager Tamoxifen til natten. Må dog også gerne tages om morgenen, hvis du foretrækker dette. Glemmer du at tage en tablet, springes den dosis over.

Hvilke bivirkninger har behandlingen?

Tamoxifen kan give symptomer, der minder om at gå i overgangsalderen. Det betyder, at du kan få hedeture, tørre slimhinder, humørændringer, hårudtynding og let vægtøgning. Der kan også komme blødning fra skeden. Hvis du får denne bivirkning, bør du få foretaget en gynækologisk undersøgelse efter henvisning fra en onkolog, da der efter mange års behandling kan være en let øget risiko for kræft i livmoderen (endometriecancer).

Der er også en let øget risiko for at få én blodprop i benet. I tilfælde af at dit ben hæver, bliver varmt, rødt og ømt, skal du henvende dig til Onkologisk afdeling med henblik på vurdering.

Redaktør