Sterilisation ved kikkertoperation

Ved sterilisation afbrydes forbindelsen mellem æggestokkene og livmoderen ved at sætte klips på æggelederne. Læs her om forløbet under og efter operationen.

Hvad er sterilisation?

Ved sterilisation afbrydes forbindelsen mellem æggestokkene og livmoderen ved at sætte klips på æggelederne.

Du vil komme til forundersøgelse på Dagkirurgisk afsnit 0162, enten den dag, du er i ambulatoriet eller på et senere tidspunkt. En sygeplejerske fra afsnit 0162 vil fortælle dig om indlæggelsen. 
Du skal eventuelt have taget en blodprøve, hjertekardiogram (EKG) eller andre undersøgelser. 
Du kommer til at tale med en anæstesilæge om bedøvelsen.

Husk at medbringe vanlig medicin og udfyld spørgeskema vedrørende dit helbred.

Operationsdagen

Du møder fastende - se ”Information om Dagkirurgisk afsnit 0162”. Navlen skal renses godt.

Graviditet

Sterilisationsindgrebet har ingen indvirkning, hvis du allerede er gravid. Det er dit eget ansvar at sikre, at der ikke er en graviditet tilstede på sterilisationstidspunktet. Det er fornuftigt at fortsætte med anden beskyttelse mod graviditet frem til første menstruation efter sterilisationen. Hvis du har en spiral, skal evt. fjernelse af denne aftales med lægen før operationen. 

Operationen

Gennem et lille snit i huden under navlen indføres en kikkert i bughulen. Under operationen fyldes bughulen med luft for at gøre det muligt at se æggelederne tydeligt. Der sættes, gennem et indstik over skambenet, en klips på hver æggeleder. Klipsen indeholder ikke nikkel.
Under operationen sættes evt. et instrument på livmoderhalsen, som gør det muligt at skubbe livmoderen til side. Der kan derfor være lidt blødning fra skeden bagefter. Det kan være nødvendigt at operere gennem flere snit, f.eks. hvis tarmene ligger ned over livmoderen.
Hos kvinder, der tidligere er opereret i maven, kan det være nødvendigt at foretage sterilisation som en almindelig operation.

Komplikationer til operationen

Der opstår i meget sjældne tilfælde skade på andre organer i maven, som da kræver egentlig operation.

Smerter

På operationsdagen har de fleste en del smerter, mod dette gives smertestillende medicin. I dagene efter operationen kan der fortsat være smerter og ubehag. Du kan desuden opleve smerter i skulderen som følge af den indpustede luft i maven.
Ved udskrivelsen får du udleveret smertestillende medicin til de første dage. Vi anbefaler, at du hjemme tager fast smertestillende medicin de første 2-3 dage, med mindre andet aftales med den læge, der foretager indgrebet.
Dette vil normalt være Paracetamol (Pinex, Pamol eller Panodil) tabletter á 500 mg - 2 tabl.

Efter udskrivelsen

Du vil få et mindre plaster på ved navlen og et lidt længere nede. Plasteret kan fjernes efter et døgn, og du kan nu tage almindeligt brusebad. Du bør undgå karbad, havbad og svømmehal til 12 dage efter operationen på grund af infektionsrisiko.
Hvis trådene skal fjernes, foregår dette hos egen læge10 - 12 dage efter operationen.
Du kan være lidt træt efter operationen, og mange tager derfor fri fra arbejde nogle dage.
Du kan have samleje igen efter en uges tid.

Sjældent kan der opstå infektion i såret. Dette viser sig oftest efter 3-5 dage ved feber, rødme, hævelse og smerter i såret. I dette tilfælde skal du henvende dig til din egen læge eller vagtlægen.

NB - vigtigt!

Mindre end 1 % risikerer at blive gravide trods operationen. Får du efter operationen mistanke om, at du kunne være gravid, bør du kontakte egen læge.

Kontakt 

Har du akutte spørgsmål uden for dagkirurgisk afsnits åbningstid, kan du i det første døgn efter operationen kontakte akutsygeplejersken på Gynækologisk Afdeling på telefon 48 29 59 65


Evt. spørgsmål til sygeplejersken/lægen


______________________________________________________________________________


______________________________________________________________________________


_______________________________________________________________________________

 

Redaktør